Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Abdulaziz Biricik, Mersin Servisçiler Odası Başkanı Zafer Çekmez, Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, Erdemli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Güler, Silifke Minibüsçüler Odası Başkanı Yılmaz Kaya, Bozyazı Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Ali Keskinaslan, Aydıncık Şoförler Odası Başkanı Ertuğrul Kocaoğlu, Anamur Şoförler Odası Başkanı Mehmet Arıkan, Başkan Seçer’i Büyükşehir Belediyesi’nde ziyaret ederek, pandemi sürecindeki katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“FARKLI SEKTÖRDE ESNAFLARIMIZ BU SÜREÇTEN OLUMSUZ ETKİLENDİ”
Pandemi sürecinde en çok mağdur olan kesimin esnaf olduğuna dikkat çeken Seçer, “Bu sürecin en büyük mağduru esnaflarımız oldu. Farklı alanlarda da olsa şoför esnafı, minibüsçü esnafı ya da bakkaliye esnafı, lokanta esnafı, kafe esnafı… Fark etmiyor, farklı sektörde esnaflarımız bu süreçten olumsuz olarak etkilendi. Mersin önemli bir kent ve bu kentin ekonomik dinamikleri arasında en önemli yeri esnaflar teşkil ediyor. 60 bin esnaf var kentimizde. Burada Esnaf Odaları Birliği’nin çatısı altında faaliyetlerini sizler de yakından takip ediyorsunuz. Bu süreçte de Esnaf Odaları Birliği ile doğal olarak da sizlerle, başkanlarımızla, oda başkanlarımızla birçok konuyu beraber değerlendirdik. Sorunların üstesinden beraber nasıl gelebiliriz bunları konuştuk. Biz de idari olarak imkânlarımızı en azami şekilde kullanıp sizlere yardımcı olmaya; hatta bunu bir görev olarak addediyoruz; görevimizi yapmaya çalıştık” dedi.
SU FATURASI DESTEĞİ İÇİN 2 BİN 107 ESNAF BAŞVURDU
Kapalı olan işyeri sahiplerinin meskenlerindeki su faturalarının 500 TL’ye kadar olan kısmının da Büyükşehir Belediyesi tarafından ödeneceğini hatırlatan Başkan Seçer, “Bu konuda da 2 bin 107 esnaf başvuruda bulunmuş bize. Bu esnaflarımızın işyerlerinin kapalı oldukları süre içerisindeki meskenlerine, yani evlerine ait su bedelleri bizim tarafımızdan ödenecek. 500 liralık kısmı. Başvuru süresi de zaten 8 Şubat'a kadar devam edecek. Yine daha önce aldığımız kararla Belediyemiz’in kiracısı olan esnafların da biz 2021 kira ücretlerinde herhangi bir uygulama, yeni bir fiyat uygulaması yapmadık. Yani zamlı bir fiyat uygulamayacağız dedik. Kira artışı yapmayacağız dedik. Yine bu faaliyeti durduran işletmelerimizin 6 aylık kiralarını terkin ettik. Yani sildik. Burada bir genel bir bilgi vermek istiyoruz. Biz belediyeler gelirlerimizi Belediye Başkanı’nın yetkisinde almıyoruz diyemeyiz. Bunu bir kanun çerçevesinde yapmamız lazım. Bir referansımızın olması lazım. Parlamentoda genel anlamda pandemi ile ilgili çıkartılan yasalara dayanak yaparak biz bu uygulamaları yapıyoruz. Çünkü bazı vatandaşlarımız ‘Almasanız ne olur su bedellerini’ gibi serzenişte bulunuyor. Bizim böyle bir yetkimiz yok. Ancak kanun çıkar ya da farklı genelgeler yayınlanır, bu genelgeleri ya da parlamentoda çıkan yasaları dayanak yaparak biz bu önlemleri alıyoruz. Bunu çok samimiyetimle ifade edeyim ki; kendimizin inisiyatifinde olan, yani idarenin ya da direkt Belediye Başkanı’nın inisiyatifinde olan her konuda biz esnaftan yana bu inisiyatifi kullanıyoruz. Yani mümkün oldukça esnafa olabilecek en fazla yardımı yapmak istiyoruz. Bunu da bilmenizi istiyorum” dedi.
“ESNAF SENİNLE PROJESİ’NE KATKI VERMEK İSTİYORUZ”
ESOB tarafından hayata geçirilecek ‘Esnaf Seninle Projesi’ne de destek vermek istediklerini söyleyen Seçer, “İnteraktif site; yine ESOB’un bir uygulaması. ‘Esnaf Seninle Projesi’ni hayata geçiriyorsunuz. Bu dijital dönüşüme biz de katkı vermek istiyoruz. Halk Kart entegrasyonu sağlayarak, yani bu 304 etrafımızdan Halk Kart marifeti ile alışveriş eden vatandaşlarımızın, sizin bu ‘Esnaf Seninle Projesi’ kapsamında da alışveriş yapabilmesi için bu projeye de biz de katkı vermek istiyoruz” dedi.
“ESNAFIMIZA BİR MORAL KAYNAĞI OLDU”
Mart ayının başından bu yana esnafa yapılan gıda kolisi yardımı, su faturası desteği konusunda da teşekkürlerini ileten Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, yapılan vize ücreti desteği için de teşekkür etti. Dinçer, pandemi sürecinden en çok etkilenen kesimin başında ulaşım sektörü olduğuna değinerek, “Bu süreç içerisinde bizim ulaşım sektörü de gerçekten çok sıkıntılı ve zor günler geçirdi. Özellikle ilk etapta minibüsler yüzde 50 kapasiteyle çalıştı, bir dolu, bir boş. Servis araçları okullar açılmamasından dolayı en başından beri hala kapalı. Sizlere de geçen Ekim ayından bu yana müracaatımız vardı. En azından ulaşım sektörümüzü biraz rahatlatalım diye. Sizler de sağ olun kararı aldınız. Servislerimizde % 90 civarında bir indirim söz konusu oldu vize ücretlerinde. Minibüslerimizde de % 55 civarında bir indirim oldu. Bu bile esnafımıza bir moral kaynağı oldu. Bu vesileyle biz de dedik ki; en azından ulaşım sektöründeki başkanlarımızla bu kadar esnafa güzellik yapan bir Belediye Başkanımız’a da teşekkür edelim. Sağ olun bugüne kadar hep yanımızda oldunuz. Bundan sonra olacağınızı da biliyoruz. İmkânlarınız elverdiği ölçüde mutlaka esnaflarımızı destekleyeceğinizi düşünüyoruz. Temsil ettiğimiz tüm şoför esnafı adına size teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)