“e-ticaret disipline girmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“e-ticaret disipline girmeli”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, e-ticaretin disipline girmesini istedi.

“e-ticaret disipline girmeli”


Sistemin bayileri koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep eden Meclis Üyeleri, mevcut durumda bayilerin ana firmalar karşısında zor durumda kaldığının altını çizdi. 
MTSO 9 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Kayacı Bilgisayar Güvenlik Otomasyon Sistemleri Firma Sahibi Hakan Kayacı, teknoloji sektörünün pendemiden, diğer birçok sektöre oranla daha az etkilendiğini söyledi. “Şu anda ağırlıklı olarak hizmet verdiğimiz özellikle restoranlar, kafeler gibi gıda sektörüne yönelik kurumların kapanmaya başlaması nedeniyle sorun yaşıyoruz” diyen Kayacı, şöyle devam etti: 
“Satışlarımız elbette e-ticaret ile devam ediyor. Bu bağlamda satışlarda hareket var diyebiliriz ancak en büyük sorunu, yerinde hizmet verememe noktasında yaşıyoruz. Kameraları belki e-ticaret yöntemiyle satıyoruz ancak bunun kurulumu ya da ardından teknik destek verilmesi konusunda sorunlar oluşabiliyor. Kamera sistemi, bilgisayar sistemi, otomasyonun işletilmesi hepsi yerinde hizmet gerektiriyor. En büyük satışı bu alanlarda yapıyoruz ama sürecin bir kısmında sorun oluşuyor.” 
Aynı zamanda teknik hizmet verecek personelin rahatsızlanması nedeniyle de sorun yaşanabildiğini kaydeden Kayacı, “İşlerimizde sorun olsa da kiralarımızı, kredilerimizi, maaşları, SGK’yı ödemek durumundayız” dedi. Bu dönemde sorunların azaltılması adına kira stopajının yüzde 10 olarak devam etmesini beklediklerini ifade eden Kayacı, banka kredi ödemelerinde de ötelemelerin, faizsiz ya da düşük faizlerle yapılmasını talep ettiklerini söyledi. “Şu anda ilk ötelemelerin ödeme günü geldi, KGF ödemeleri başladı ama paralelinde tekrar pandemi nedeniyle kapanmalar da başladı” diyen Kayacı, otomatik olarak ekonominin kilitlendiğini, kilidin çözülmesi için de borçların 1-2 yıla yayılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.  

AK: “BAYİLERİ KORUYACAK YENİ DÜZENLEME OLMALI”
9 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Penguen Bilgisayar Sahibi Ali Mehmet Ak,  “Büyük üreticilerin hemen her dijital platformda ayrı bir mağazası var ve burada bayilere verdikleri ürünlerin daha altında fiyatlarla satış yapıyorlar. Bizler ne kadar komisyonlarımızdan feragat etsek dahi kazanç elde edebilmemiz mümkün değil. Bayileri koruyacak yeni düzenlemeler getirilmesi gerekiyor. Kimse bu durumda dükkana gelip ürün almıyor çünkü üretici firma aynı ürünleri çok daha uygun fiyatlarla dijital ortamda satışa sunuyor. Buna bir çözüm üretilmeli” dedi.

SOYUTÜRK: “ORTAK SATIŞ PORTALI OLUŞTURULMALI”
9 No’lu Komite Meclis Üyesi ve AFZ Sistem Teknolojileri Firması Sahibi Ali Soyutürk de alışveriş sitelerinin talep ettiği yüksek komisyon oranlarından dert yandı. Bazı alışveriş sitelerinin yüzde 15+KDV komisyon uyguladığını, kargo ücretinin de satıcıya ait olduğunu bildiren Soyutürk, bu şartlar altında bayinin yüzde 5 kazanç elde edebilmesinin dahi zor olacağına işaret etti. (Haber Merkezi)