İşçilerden asgari ücret eylemi | Güney Gazetesi Mersin

İşçilerden asgari ücret eylemi

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, asgari ücretin vergiden muaf olması, sosyal güvenlik primi desteği kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

İşçilerden asgari ücret eylemi


ESRA ŞASİ YAĞMUR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde DİSK bileşenleri yurt genelinde eş zamanlı basın açıklamaları yaptı. 
Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy,  “İşçi sınıfı bir yandan Covid-19 salgınıyla bir yandan da ekonomik krizin ağır yükleriyle  mücadele ederken 2021 asgari ücreti belirlenecek. Her gün virüs ile burun burunayız. Her  gün sağlığımızı kaybetme tehdidi altındayız. İğneden ipliğe her şey çok daha pahalı.  Enflasyon yükselirken işsizlik de artıyor. Milyonlarca işçi kısa çalışma ödeneği ve günde 39 lira ücretsiz izin ödeneği ile yaşamaya çalışıyor. Bu yüzden salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi bu sene her zamankinden daha önemli” dedi.

ASGARİ ÜCRET 3800 TL OLMALI
Asgari ücretin gelir dağılımındaki eşitsizliği gidermenin en etkili aracı olduğunu kaydeden Göksoy, “Gelirde adalet içinse vergide adalet şarttır. Brüt asgari ücretin üçte biri vergi ve kesintilere gidiyor. Asgari ücretli bir işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor. Işverenlere sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığı bir ülkede, asgari ücretlinin ağır bir vergi yükü altında olması adil değildir. Pandemi koşullarında işçiler ciddi bir yaşam savaşı içinde iken asgari ücret üzerindeki bu vergi ve kesinti yükü kaldırılmalıdır.  Tüm ücretlerin asgari ücret kadar tutarı vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.  Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.  2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır” ifadelerini kullandı.