ESRA ŞASİ YAĞMUR
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü, Covid-19 salgını nedeniyle Mersin’deki hastanelerde yoğun bakım ve servislerde yatak doluluk oranının yüzde 100’ü bulduğunu söyledi.
Salgının ortaya çıktığı günden bu yana yaptıkları uyarıların kanıtlar nitelikte olduğunu ifade eden Göncü, “İl ve ülke yöneticilerini, tekrar sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya çağırıyoruz. Siz koltuklarınıza gömülüp, pahalı kalemlerinizle kararlar imzalarken, evde küçük çocuğunu yalnız bırakıp 24 saatlik nöbeti tulum içinde geçiren, 20-30 covid hastasıyla gece sabaha kadar tek başına çalışan, her nöbette 1 litre ter boşaltan hemşirelerin size ulaştıramadıkları feryadını bizler dinliyoruz. Söylediklerimizi dikkate almanız, tarih önünde vereceğiniz hesabın acısını biraz olsun dindirecektir” diye konuştu.
Aşı ile ilgili açıklamalarda da bulunan Göncü, aşı konusunda verilen sözlerin güven vermediğini anlatarak, “Aralık 202’ nin ortasında olduğumuz şu günlerden bakıldığında; aşının yılsonunda dahi yaygın uygulaması mümkün görünmemektedir. 3-4 aydan önce alarm düzeyini düşürecek seviyede etkili olması da zor görünmektedir. Ne yazık ki aşı konusunda verilen sözlere de inanmakta güçlük çekiyoruz. Bol keseden milyonlarca doz aşı anlaşmaları taahhüt edilse de anlaşmaları görmedikçe tedarikçilerden onaylanmadıkça liyakatli halk salığı uzmanlarınca rıza verilmedikçe içimiz rahat etmeyecektir. İşi bildiği için değil ‘işini’ bildiği için makam verilen yöneticilerin, salgının başlangıcında üç beş maske dağıtımında ortaya koydukları fiyaskoyu aşı temini ve dağıtımı konusunda da yapmalarından endişe etmekteyiz” dedi.
“En az 14 günlük tam karantina uygulanmalı”
Sendika olarak taleplerini, tespitlerini ve uyarılarını belirli periyotlarla basın aracılığı ile dile getireceklerini aktaran Özge Göncü, talep ve önerilerini şöyle sıraladı:
*Gece 21.00 sabah 5.00 arası komik ve anlamsız sokak kısıtlaması ile hafta sonu emekçiler hariç tatilde olanları eve kapatan kısıtlama yeterli değildir. Mersin gibi yüksek riskli illerde en az 14 günlük tam karantina uygulanmalıdır.
*Yoğun Bakım doluluğunu ve yetersizliğini aşmak için; eski Mersin Devlet Hastanesi ve eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin derhal servis hastası kabul edebilecek düzeyde geçici/acil bakım-onarımları yapılmalıdır. Bir kısım özel hastaneler, ücretleri SGK tarafından ödenmek üzere Covid hastalarını kabule hazır olmalıdır.
*Mersin başta olmak üzere, tüm ülkede, mezun durumdaki tüm sağlıkçılar ve haksız hukuksuz olarak işinden edilen KHK’lılar göreve çağrılarak sağlık çalışanı eksikliği ivedilikle giderilmelidir.
*Yeterli personel atanarak, Covid hastaları için refakatçi alınması uygulaması derhal sonlandırılmalı, hem bu refakatçi kişiler riske atılmamalı ve refakatçi değişiğimi ile hastalık bulaştırmaları engellenmelidir.
*Tüm kamu görevlileri günde 6 saat çalışırken günde 8 saatten de fazla çalışan, 16 ve 24 saatlik nöbetler tutan sağlık çalışanlarının, insanüstü çalışmalarının karşılığı olan fazla mesai ödenmelidir.
*Nöbet sürelerini uzatıp, personeli riske atmak ve hizmet kalitesini düşürmek yerine vardiyalar 6 saate düşürülüp 4 vardiya sistemine geçilmelidir. Bu aşamada artacak olası ulaşım ihtiyacı artışı için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından planlama yapılmalıdır.
*Kamu ve özel tüm yurtlar, semptom göstermeyen Covid + hastaları için ayrılmalı, bu kişiler tam karantinaya alınmalıdır.
*Sağlık çalışanlarının çocukları için kreş açılmalı, ayrıca her iki ebeveyni çalışan veya tek ebeveyni olan çocukların ebeveynlerinden birine idari izin verilmelidir.