EYT mağdurları haklarını istiyor | Güney Gazetesi Mersin

EYT mağdurları haklarını istiyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mersin Şubesi üyeleri, düzenledikleri basın açıklamasında, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini ve insanca yaşanılabilir bir maaş verilmesi gerektiğini söylediler.

EYT mağdurları haklarını istiyor


ZELİHA ÖZİPEK
Mersin Gazeteciler Derneği’nde (MGC) düzenlenen basın açıklamasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mersin Şubesi Kurucu Başkanı Murat Sürücü, “Bizler kesinlikle erken emekliliği değil yasanın geriye işletilmesi sonucu elimizden alınan hakkımız olan emekliliğimizi istiyoruz” dedi. Sürücü, aynı zamanda insanca yaşanır bir emekli maaşının gerekli olduğunun altını çizdi.

“PRİMLERİ ASGARİ ÜCRETTEN YATANLARIN EMEKLİLİK MAAŞI 1200 İLE 1600 TL ARASI”
 Sürücü, “Emeklilik hakkımızın kaybından sonra,2008 yılında 5510 sayılı kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) 1999 öncesi,2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla ortalama %70 olan oran %28’ lere düştü. Bu yasaya bağlı olarak primleri asgari ücretten yatan kişilerden emekli olacaklara bugün bağlanan maaş aralığı 1200 ile 1600 TL arasındadır.”
Sürücü, mağduriyetlerinin giderilmesi için verilen yasa önergelerine kayıtsız kalındığını, desteklenmediğini ve EYT’lilerin mağduriyetinin devam ettiği ileri sürdü. Sürücü,  “Emeklilik hakkımız yaş şartı ile 2 ila 17 yıl arasında ötelendi. Kademeli yaş şartından dolayı asgari ücretle çalışanların prim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle bağlanacak emekli maaşları da düştü. Maaşlarının düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul eden çalışanlar ve işsiz kalanlar genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeniyle sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar” diye konuştu.

“BÖLGESEL FEDERASYON VE SONRASINDA KONFEDERASYON OLMA YOLUNDAYIZ”
Türkiye’deki EYT dernekleri ile dayanışma ve birlik içinde, hakkımız olan emekliliğimiz ve özlük haklarımızı siyasi iradeye kabul ettireceklerini ve tüm mağduriyetleri ortadan kaldıracaklarını iddia eden Sürücü, “ 2019 yılından itibaren kurulan EYT SYDD dernekleri ile tüm Türkiye’de yapılanarak Bölgesel Federasyon ve sonrasında Konfederasyon olma yolunda ilerlemekteyiz” dedi.
Amaçlarının emeklilikte hem yaşa hem maaş engeline takılan tüm çalışanların mağduriyetlerini gidermek olduğunu söyleyen Sürücü, “Ülke yönetiminden sorumlu iktidarların , siyasi otoritelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleri ile yerel yönetimlerin, Emeklilikte Yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesinde kayıtsız kalmamalarını ve çözüm üretmelerini talep ediyoruz” diyerek tüm EYT mağdurlarını mücadeleye, derneklerine üye olmaya davet etti.