“Ev Gençleri” iş bekliyor! | Güney Gazetesi Mersin

“Ev Gençleri” iş bekliyor!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’de işsizlik rakamlarını değerlendirdi, genç nüfustaki işsizlik oranın kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydetti. Kızıltan, eğitimli oldukları halde iş bulamayan, ailesiyle birlikte yaşayan gençleri ‘Ev Genci’ olarak niteledi.

“Ev Gençleri” iş bekliyor!


2020 yılı bitmeden işsizlik rakamlarını tam olarak göremediklerini, İŞKUR göstergelerine bakarak Mersin hakkında bazı rakamlara ulaştıklarını kaydeden Kızıltan, “İşsizlik oranı incelenirken tarım dışı işsizlik oranı ile genç nüfus işsizlik oranını beraber değerlendirmek gerekir. Söz konusu dönemde Mersin’de tarım dışı işsizlik yüzde 14, 20-24 yaş grubundaki gençlerde bu oran yüzde 23,5 düzeyindedir. Esas sorun da budur. Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye ve Mersin için en önemli sorun genç işsizliktir ve bu oran genel işsizlik oranı ortalamasının üzerindedir. Hem Türkiye hem Mersin olarak genç bir nüfusa sahibiz. Son yıllarda genç işsizler -ki bunlar eğitimli gençler- o kadar arttı ki ‘Ev Genci’ diye bir terim türedi. Bu ev gençleri, iyi eğitim almış olmalarına rağmen iş bulamayan ve ailesi ile yaşayan yeni bir kitle. Ciddi sosyal bir sorun olarak görülmeli ve genç işsizler için mutlaka yeni bakış açıları oluşturulmalıdır. En büyük zenginliğimiz insanımız ve gençlerimizdir diyoruz ama bu gücü israf eder durumdayız” dedi.

“EKONOMİK TOPARLANMA İSTİHDAMA YANSIMADI”
İşsizlik oranlarını aylık bazda da değerlendiren Kızıltan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Aylar itibariyle işgücü piyasasındaki göstergeleri takip ettiğimiz İŞKUR istatistiklerine baktığımızda; işverenlerden gelen işçi talebini gösteren açık işlerdeki gelişmelerde 2020 Şubat ayında başlayan azalış 2020 Nisan’da yılın en dip seviyesini görmüştür. Bunun elbette başka nedenleri de var. İşverenler ne yazık ki azalan iş hacminden dolayı yeni iş oluşturamamaktadır. 2020 Mayıs ayında başlayan hareketlenme ile 2020’nin ikinci yarısında daha olumlu seyir izlemiştir. 2020 Haziran ayından sonra genel anlamda bir ekonomik toparlanmayı görmüştük ama bu toparlanma istihdama çok olumlu yansımadı. Gıda en önemli istihdam oluşturan sektör. Bu noktada, korona virüs salgını boyunca gıda sektörü ciddi anlamda üretimini arttırdığından Mersin başka alanlarda kaybettiği istihdamı iddialı olduğu gıda sektöründeki bu iş hacmi ve istihdam artışıyla telafi etmeye çalışmıştır. Özellikle hizmetlerle ilgili birçok sektör, başta eğitim ve turizm sektörlerinde doğrudan destekler elzem hale gelmiştir. Bu sektörler 10 aydır kapalı durumdadır” dedi. (Haber Merkezi