Berberden al haberi! | Güney Gazetesi Mersin

Berberden al haberi!

Pandeminin vurduğu Mersinli kuaförler, Berberler Odası’ndan ve devletten yardım bekliyor

Berberden al haberi!


ESRA ŞASİ YAĞMUR
Pandemi sürecinde en fazla zarara uğrayan sektörlerden biri olan berber ve kuaförler, yeni alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte yeniden zor bir süreçten geçiyor. Salgın nedeniyle bir süre dükkanlarını kapatmak zorunda kalan kuaför esnafı, dükkanlarını yeniden açtığından bu yana işleri yoluna koyamadı. Son olarak getirilen saat kısıtlamaları da kuaförleri vurdu.
2020 Mart ayında ülkemizde de görülmeye başlayan koronavirüs salgını birçok sektörü etkilediği gibi  berber ve kuaförleri de derinden etkiledi. Virüsün ilk gözükmeye başladığı süreçte 2 aylık bir kapanma sürecine giren kuaför esnafı, yasakların kalkmasıyla birlikte bir toparlanma sürecine girmişti. Fakat vaka sayılarının tekrardan artması ve kısıtlamaların başlaması berber ve kuaförleri yeniden zor duruma soktu. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarına ek olarak hafta içi saat 10.00-20.00 arası hizmet verecek olan berber ve kuaförler bu süreçte maddi olarak çok fazla kayba uğradı. 

“VATANDAŞ BERBEBERE GİTMEKTEN KORKUYOR”
Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz, pandemi sürecinde berber ve kuaförlerin çok fazla zarara uğradığını belirterek, “Esnaf müşteri kaybına uğradı. Vatandaşlar berbere gitmekten korktuğu için kendi tıraş makinalarını alıp evlerinde saçlarını kesiyorlar. Bu da esnafın ekonomik olarak kayba uğramasına neden oluyor” diye konuştu.

“ESNAFIN CEBİNDE PRİM, VERGİ ÖDEYECEK PARA YOK”
“Esnaf bizden devletle hükümetle iş birliği yaparak esnafın ekonomik sorunlarına çözüm üretmemizi istiyor” diyen Gündüz, “Yeteri kadar destek alamadık. Hala bu konuyla ilgili gerek Odalar Birliği ile gerek Federasyonumuzla bu konuyla ilgili yazışmalar yapıyoruz ama sonuca ulaşamıyoruz. Şu anda esnaf kredilere boğulmuş durumda. Ödeme süreçlerimiz geldi fakat esnafın cebinde para yok. Para olmadığı için sosyal güvenliklerini satın alamıyorlar. Bağ-Kur primini yatıramıyorlar ve buna bağlı olarak sağlık hizmeti de alamıyorlar. Ek olarak yıl sonu geldi vergiler kapıya dayandı. Bunların ötelenmesini istiyoruz. Devletin şu anda bu virüsten dolayı mutlaka esnafın yanında olmasını talep ediyoruz. Biz de bu konuda gerekli yazışmaları yapıyoruz” dedi.

“BİZLER DE DOKTORLAR KADAR TEHLİKELİ DURUMDAYIZ”
Gündüz, koronavirüs sürecinde Mersin’de 15-20 arası berberin Covid-19 hastalığına yakalandığını ve atlattığını belirterek şunları söyledi: “Hizmet sektörü olduğumuz için insanlarla bire bir temas içindeyiz. Dünyada berber ve kuaförün koltuğuna oturmayan insan yoktur. Bu sebepten dolayı temas olayı bizde biraz daha yoğun şekilde oluyor. Bugün doktorlar nasıl temas içindeyse biz de temas içindeyiz. Bizler de doktorlar kadar tehlikeli durumdayız. Esnafımızdan hijyen kurallarına uymalarını, her şeyden önce kendi sağlıkları ve vatandaşın sağlıklarını düşünmelerini istiyoruz. Hem ailesine hem kendisine toplumu korumak adına hijyen kurallarına uysunlar.” 

“Kredi desteği alamıyoruz”

 

Mersin’de 19 yıldır kuaförlük yapan Ramazan Yıldız salgın sürecinde çok fazla zarara uğradığını ve alınan yeni kısıtlama kararlarıyla birlikte esnafın bu süreci kaldıramayacağını söyledi. 
Yıldız, “Kapanma sürecinde zaten çok fazla zarar ettik. Kredileri ödeme zamanı geldi. Kira desteği falan da almadık. Esnafa ve kuaförlere yardım gelmedi. Kuaförlere 25 bin liralık bir kredi desteklemesi yaptılar fakat biz bu destekten faydalanamadık. Bunun sebebi ise daha önceden aldığımız kredi borçlarının devam etmesinden kaynaklanıyormuş. Bu süreçte devletten aldığımız tek destek kredi borçlarımızı ertelemek oldu” dedi. 
Yıldız, pandemi sürecinde hijyen kurallarına çok dikkat ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Burada maske, dezenfektan, tek kullanımlık ürünler ve belli sayıda müşteriyi içeri almaya çalışıyoruz ama artık kimse virüsü ciddiye almıyor. Artık insanlar dükkana geldiği zaman biz maskenizi takın diye uyarıyoruz.”

“Bu süreçte kiralar artınca dükkânı kapatmak zorunda kaldım”

Mersin’de 14 yıldır kuaför işletmeciliği yapan Ali Alkan pandemi sürecinin zorluklarına dayanamayıp bir ay önce işletmesini kapatma kararı aldı. Alkan, “Son bir aylık sürece kadar dayanabildiğim kadar dayandım. Bu dönemde devletimizin bizim yanımızda olmasını beklerken hiçbir şekilde destek almadık. Kuaförler odası aidat adı altında bizden yıllık 350 lira para topluyor. Ama bu paranın bize bu süreçte bir geri dönüşü olmadı. Kuaförler Odası bizleri hiçbir şekilde desteklemedi. Esnaflar bu süreçte dayanmaya çalıyor ama ben dayanamadım ve işletmeme mevcut ekonomik kriz ve pandemi sürecinde kapatma kararı aldım” dedi. Pandemi sürecinde iş yeri sahiplerinin esnafı hiç düşünmeden kira arttırdığını belirten Alkan, “Bu süreçte kimse kimseyi düşünmüyor. Herkesin birbirine yardımcı olması gerektiği şu zaman İşyeri sahiplerinin yardımcı olmaması esnafı çok fazla zorluyor. Onlar bu durumdan rant elde etmeye çalışıyor. Kira fiyatlarını arttırıp bizden yıllık peşin kira istiyorlar. Zaten siftahsız dükkân kapatıyorduk son dönemlerde en sonunda dayanamadım dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Devlet bana yardım etmezse, iş yeri sahipleri bize yardım etmezse bu süreçte esnaf nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.