Toplumsal cinsiyet eğitimleri başlıyor | Güney Gazetesi Mersin

Toplumsal cinsiyet eğitimleri başlıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5 Aralık ‘Kadın Hakları Günü’ ve 10 Aralık ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ kapsamında personele yönelik hizmet içi eğitimler gerçekleştirecek. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülecek olan eğitimler, pandemi tedbirleri nedeniyle video konferans yöntemiyle sağlanacak.

Toplumsal cinsiyet eğitimleri başlıyor


Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5 Aralık ‘Kadın Hakları Günü’ ve 10 Aralık ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ kapsamında personele yönelik hizmet içi eğitimler gerçekleştirecek. Eğitimler Türkiye’nin ilk kadın daire başkanlıklarından olan Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülecek. 

EĞİTİMLER, MERKAM İLE YÜRÜTÜLECEK
10 Aralık’ta başlayacak ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Kadın Hakları’ eğitimleri, Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından pandemi tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle 2’şer saat verilecek. Eğitimlerde ‘Cinsiyet Eşitsizliği’, ‘Toplumsal Roller’, ‘Dilde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’, ‘Türkiye’de Kadın Haklarında Gerçekleşen Gelişmeler’ konuları işlenecek. 
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nün öneminden bahsederek, “Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte kadınlar çalışma hayatı başta olmak üzere siyasi, hukuki ve sosyal alanda birçok ülkeden önce siyasi ve sosyal haklarını elde etti. Sonrasında belediye seçimlerine katılma, köylerde muhtar olma, ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanınan kadınlara yönelik çalışmalar 5 Aralık 1934 tarihinde kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkı taçlandı. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkeleri sayesinde kadınlarımız özellikle seçme ve seçilme hakkı yönünden birçok gelişmiş ülkede yaşayan hemcinslerine oranla daha öndedir” dedi. 

“KADIN HAKLARI 
GÜNÜ KUTLU OLSUN”
Bu vizyonla başlayan çalışmaların hala daha istenen ve beklenen noktaya ulaşmadığını aktaran Dokucu, “Ülkemiz 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile meclise girdi. Şu anda meclisimizde 101 kadın milletvekili var ve kadın milletvekillerinin oranı yüzde 17.29 olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemiz maalesef bu sayı ile 192 ülke arasından 117’nci sırada yer alıyor. Avrupa ülkelerinde ise 37 ülke içinde sondan üçüncü sırada.  Bu örnekte de yer aldığı gibi kadının yönetimde, aktif hayatta, temsilde, özel sektör ve kamuda önünü açacak çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgusu ile tüm ülkemizin Dünya Kadın Hakları günü kutlu olsun” diye konuştu. 

“PERSONELE HİZMETİÇİ EĞİTİMLER VERİLECEK”
5 Aralık Kadın Hakları ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler hakkında Dokucu, şunları söyledi: 
“5 Aralık Kadın Hakları – 10 Aralık İnsan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında, 10 Aralık tarihinde başlayacak olan eğitimlerde belediyemizin tüm birimlerinden yaklaşık 400 çalışana ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Kadın Hakları’ anlatılacak. Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından, video konferans sistemi ile 2’şer saat verilecek eğitimler olacak. Eğitimlerde ‘Cinsiyet Eşitsizliği, Toplumsal Roller, Dilde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Türkiye’de Kadın Haklarında Gerçekleşen Gelişmeler’ konuları işlenecek.” (Haber Merkezi)