Uzm. Dr. Bozkurt: “Aşı yaptırmak, topluma karşı sorumluluğumuz” | Güney Gazetesi Mersin

Uzm. Dr. Bozkurt: “Aşı yaptırmak, topluma karşı sorumluluğumuz”

“Aşı yaptırarak kendimizin dışında topluma, kronik hastalara ve kanser hastalarına karşı vatandaşlık görevimizi de yerine getirmiş olacağız”

Uzm. Dr. Bozkurt: “Aşı yaptırmak, topluma karşı sorumluluğumuz”


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akif Bozkurt, tüm dünyayı ve toplumları etkisi altına alan korona virüsü ortadan kaldırmak için geliştirilen aşıya karşı olmanın doğru olmadığını söyledi. Bozkurt, “Aşı yaptırarak kendimizin dışında topluma, kronik hastalara ve kanser hastalarına karşı vatandaşlık görevimizi de yerine getirmiş olacağız” dedi.
Son günlerde Türkiye’de korona virüs vaka sayılarının artışa geçmesi (Covid-19) toplumda endişeleri artırırken, dünya genelinde virüse karşı geliştirilen aşıların uygulanmasına da başlandı. Türkiye’nin Çin’den aldığı aşılar da bu ay içinde gelecek, ancak bazı kesimler aşıya karşı mesafeli. Uzmanlar ise aşının mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtiyor.
VM Medical Park Mersin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akif Bozkurt da yaptığı açıklamayla virüs, aşı ve tedavi yöntemleriyle ilgili akıllarda soru işareti bırakan konulara açıklık getirdi.

“İlaçlar hekim kontrolü dışında bırakılmamalı”
Bu sıralar en sık karşılaşılan ve herkesin kafasını kurcalayan konunun, korona virüsle ilgili ilaçları kullanıp kullanmamak olduğunu belirten Uz. Dr. Bozkurt, “Mevcut durumda elimizde olan favipiravir denilen, korona virüse etkisi olduğu kanıtlanmış tedavilerin dışında pandeminin ilk zamanlarında kullanılan hidroksiklorokim adlı tedavi de bulunmaktadır. Ancak son zamanlarda hidroksiklorokimden hekimler olarak uzaklaşmış durumdayız. Tek etkili seçenek favipiravir olduğu gözükmekte. Bunun dışında yeni gelen tedaviler mevcut, fakat bunlar hap şeklinde değil damardan tedavi şeklinde uygulanabilecek remdesivir adlı moleküler ilaçtır. Fakat remdesivirin evde uygulanma şansı olmadığı için karantinada olan hastalarımıza sadece favipiravir tedavisi uygulayabiliyoruz. Hastalardan aldığımız genel sorulardan biri de 24 saat içinde 16 tane olmak üzere bir gün içinde yüksek doz ilaç kullanımı üzerine, ‘bunların vücudumuza herhangi bir yan etkisi olur mu’ şeklindedir. Açıkçası her ilaçta olduğu kadar favipiravirin de yan etkileri olabiliyor, ancak biz hekimler olarak kar ve zarar oranına bakmak durumundayız. Favipiravirin korona virüs hastalarında zatürreye dönme oranlarında ciddi düşüşler yaptığını gördüğümüz için yan etkileri olsa dahi hekim kontrolleri çerçevesinde takip edilip hastanın gerekli tedavisini tamamlayabiliyor ve ilacın hekim kontrolü dışında bırakılmasını tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.