“Mersin’e girişleri durdurun” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’e girişleri durdurun”

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen salgının yayılma hızı konusunda uyardı:

“Mersin’e girişleri durdurun”


ABİDİN YAĞMUR

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Mersin’de koronavirüs vakası sayısının yüzde 50 arttığını duyurmuş, 2 gün sonra ise vaka sayısındaki artışı yüzde 100 olarak duyurmuştu. Hastanelerdeki doluluk oranı ve vefat sayıları da Mersin’in en çok vaka görülen iller arasına girdiğini gösteriyor.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, salgındaki son gelişmeleri ve önlemleri gazetemize değerlendirdi.

“10 gün öncesiyle bugün arasında bile büyük fark var. 10 gün önce günlük vaka sayısı 1000 diyorduk ama 1500’e çıktı” diyen Antmen,  şu anda tüm hastanelerde hem yoğun bakımda, hem servislerde yatak sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

Antmen,  “Hem yatakların dolu olması dolayısıyla hem de doktorların da bu hastalığa yakalanması dolasıyla diğer hastalıkların tedavisi de aksıyor. Şehir hastanesinde 2 onkoloji doktoru hasta oldukları için hasta bakamıyorlar” dedi.

 

“TOPLU İŞE GİDİŞLER ÖNLENMELİ. ÇALIŞANLAR ÜCRETLİ İZNE ÇIKARILMALI”

 

Bütün iller için tek tip önlem yerine illere özel önlemler alınması gerektiğini ifade eden Antmen, “Mersin’de şehirler arası trafiğin kapatılması lazım mutlaka. Toplu hareketlilik önlenmeli. Toplu işe gidişler engellenmeli.  Sağlık ve güvenlik dışındaki kamu binaları kapatılmalı. Bunlar yapılırken de çalışanlara ücretli izin verilmesi lazım. Çalışanların kira, elektrik, su gibi ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Mevcut önlemler salgının önlenmesine hiçbir katkı sunmaz. Önlemler daha da artırılmalı. Şehir içinde toplu gidiş gelişler engellenmeli. Ama eve yakın yerlerde açık alanda, yeşil alanda, temas almadan, güneşlenmelerinin sağlanması gerekiyor.  AVM’lerin bir an önce kapatmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR EVE DEĞİL, KARANTİNAYA GÖNDERİLMELİ”

 

 

Testi pozitif çıkan kişilerin, eğer ciddi bir belirtisi yoksa eve gönderildiğini kaydeden ve bu uygulamayı eleştiren Antmen, “Çok yanlış yapılan bir şey var. Testi pozitif çıkanın eve gönderilmemesi lazım. Ama hepsine de hastane yetmez. Eski devlet hastanesi, eski kadın çocuk hastanesi ve üniversitenin yurtları bomboş. Özel yurtlar bomboş.  Pozitif çıkanların hepsinin buralarda toplanması lazım. Sağlıkçılar tarafından buraların kontrol edilmesi lazım. Eve gönderilen ve ertesin gün ölen dişhekimi vardı. Elimizde bir sayı yok ama pozitif çıkanların büyük kısmı evlerine gönderiliyor. Salgınla bu şekilde mücadele edemeyiz” dedi.

Mersin’de vakalar neden arttı?

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Mersin’de vakaların neden arttığı yönündeki soruya Mersin’in salgın serüvenini 4’e bölerek yanıt verdi.

Antmen, “Mersin’de 4 dönem var.  11 Mart ile 11 Mayıs arası önlemlerin yeterli olduğu ilk dönem. 2 ayda 260 vaka oldu. 11 Mayıs’ta Mersin’i şehirlerarası trafiğe açtılar. Hemen sonra Mersin’de çok ciddi vaka artışları oldu. Günlük vaka sayısı 350’yi buldu. Bu durum ekim ayına kadar sürdü. Ekimde yazlıkçılar gitti. Vakalar üçte bire indi. Kasım başına kadar böyle sürdü. Kasım birden sonra çok şiddetli şekilde artmaya başladı. Buradaki artış yeterince önlemlerin alınmamasından kaynaklandı. Nasıl olsa yazlıkçılar gitti, vakalar azaldı diyerek önlemler gevşetildi. Her kademede bir eksiklik, bir hata yaparak vakaların artmasına neden olundu” ifadelerini kullandı.