Çocuklara öz savunma eğitimi | Güney Gazetesi Mersin

Çocuklara öz savunma eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde her yaştan çocuğa öz savunma öğretiliyor. “Mahremiyet Eğitimi” ile çocuğun kendi mahremini ve özel alanını koruması amaçlanırken, “Kişisel Savunma Eğitimi”nde ise olası bir saldırı karşısında korkmadan kendisini savunması amaçlanıyor. Mahremiyet eğitimi psikologlar, kişisel savunma eğitimi ise beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde gerçekleştiriliyor. Bu eğitimlerle bugüne kadar yaklaşık 500 çocuğa ulaşıldı.

Çocuklara öz savunma eğitimi


Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismar ve ihmalin önüne geçmek amacıyla sürdürülen çalışmalara destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, psikologlar eşliğinde verdiği “Mahremiyet Eğitimi” ile çocuklarda farkındalık oluşturuyor. Beden eğitimi öğretmenlerinin gerçekleştirdiği “Kişisel Savunma Eğitimi”nde ise olası bir saldırı karşısında çocukların korkmadan ve mağduriyet yaşamadan hasarı minimuma indirmeleri ve kendilerini savunabilmeleri amaçlanıyor. Eğitimlerden bugüne kadar yaklaşık 500 çocuk yararlandı. Pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında ara verilen eğitimler, hayatın normale dönmesiyle birlikte kaldığı yerden devam edecek.

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Psikolog Buket Çankaya, amaçlarından ilkinin çocukların kendi bedensel sınırlarını ve özel bölgelerini bilmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Çankaya, “Mahremiyet sınırlardan ibarettir ve sınırlar koruyucudur. Genel anlamıyla kendimizi güvende hissettirir. Bu bağlamda anne ve babaların çocuklarına mahremiyetle ilgili hem sözel hem de davranışsal olarak mesajlar vermesi gerekir. Bunların arasındaki tutarlılık çok önemli. Ailelerle genelde bu konularla ilgili görüşmeler yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak iyi ve kötü dokunma arasındaki farkı, hissettirdiği duyguları herhangi bir problem ile karşı karşıya kaldıklarında çocukların neler yapmaları gerektiğini, bunu kimlerle paylaşabileceğini, bedensel dokunulmazlık haklarının olduğunu öğretiyoruz. Çocuklara hayır deme becerilerini öğreterek kendilerini koruyabilmeleri adına bir güvenlik zinciri oluşturuyoruz” dedi. Eğitime katılan çocuklara kendi bedensel sınırları öğretilirken, istemedikleri durumlarla karşılaştıklarında tepkilerini bağırarak gösterebilecekleri vurgulanıyor. (Haber Merkezi)