Çukurova Havalimanı işletmesi için dev şirketleri geride bıraktı | Güney Gazetesi Mersin

Çukurova Havalimanı işletmesi için dev şirketleri geride bıraktı

Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın üstyapı ihalesinde en yüksek teklifi Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimi verdi. Kozuva Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Favori’nin ilk ve tek havalimanı işletmeciliği deneyimi 2013 yılında aldığı Somali Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı’nın işletmesine dayanıyor. Çukurova Havalimanı için TAV, YDA, Rönesans, İçtaş gibi büyük şirketleri geride bırakan Favori, inşaat, otelcilik, bilişim alanlarında da faaliyet gösteriyor.

Çukurova Havalimanı işletmesi için dev şirketleri geride bıraktı


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin kamuoyunun aylardır merakla beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı ihalesi tamamlandı.  Türkiye’nin seçkin havalimanı işletmecisi firmalarının katıldığı ihale için şartname alan firmalardan Taya Liman İşletmesi AŞ teşekkür mektubu sunarak ihaleden çekildi. Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimi, EMT İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ/Ziver İnşaat Taah. Mad. Tur. Paz. San. Tic. AŞ ortak girişimi, RC Rönesans İnşaat Taahhüt AŞ, IC İçtaş İnşaat ve Ticaret AŞ, YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, TAV Havalimanları Holding AŞ ise tekliflerini ihale komisyonuna sundu.

Dev firmaların kıyasıya çekiştiği ihalede 147 tur sonunda 297 milyon 100 bin Avro artı KDV teklifini sunan Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimi ihaleyi kazandı ve inşaat, havalimanı işletmeciliği alanlarında önemli yere sahip olan büyük şirketleri geride bıraktı. Mevzuat gereği yapılacak incelemelerin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun onayının ardından ihale sonucu kesinleşecek.

Çukurova Havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi vererek sürpriz yapan Favori İşletmecilik AŞ ve YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ, Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy merkezli Kozuva Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet yürütüyor.

Geçmişi 1955 yılında kurulan bir bakkal dükkanına dayanan Kozuva Şirketler Grubu, Adem Kozuva’nın kurduğu aile şirketi olarak 1990’larda inşaat sektöründe faaliyet yürütmeye başlamış. Grup her bir faaliyeti bir şirket üzerinden yapıyor. Kozuva, havalimanı işletmeciliği için 2012 yılında Favori İşletmecilik adlı şirketi kurmuş.

Şirket, 2013 yılında da ilk havalimanı işletmeciliği deneyimine Somali’de adım atmış. Şirketin resmi internet sitesinde o atılım şöyle özetleniyor:

“2012 yılında kurulan şirket, en iyinin ulaşılmaz olduğu inancı ve "her zaman daha iyiye" ilkesiyle küresel ekonomide yabancı yatırımları hedefleyerek aktif roller üstlenecek şekilde konumlanmıştır. Grubun uluslararası havacılık yatırımcıları Favori Havalimanları LLC 15 Eylül 2013 tarihinde Somali Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı'nın işletmeciliğini yapmaya başlamıştır. Küresel bir başarı göstererek Türkiye'nin Afrika'ya, Somali'nin de Türkiye'ye açılan bir penceresi olmuştur.”

Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, 1970 Tekirdağ doğumlu bir iş insanı. 2013 senesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na seçilen Kozuva bu görevini halen sürdürüyor. Kozuva, son yerel seçimlerde AKP’nin Çerkezköy Belediye Başkan adayı olarak seçim yarışına katılmıştı.