Yaşa, mesleğe, saate göre kısıtlama! | Güney Gazetesi Mersin

Yaşa, mesleğe, saate göre kısıtlama!

Mersin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında alınan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen kısıtlama kararlarıyla ilgili toplandı. Kurulun kararında kısıtlama ve yasakların uygulama esasları ile istisna kişiler, kurumlar ve işletmeler belirlendi. Resmi açıklamaya göre hafta sonları akşam 20.00 ile sabah 10.00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasak. 65 yaş üstü kişilerle 18 yaş altı kişiler günün belli saatlerinde sokağa çıkabilecek. Çalıştığını ya da mazeretini belgelendirebilenler yasaktan muaf olacak. Lokantalar, restoranlar, kafeler masada müşteri kabul edemeyecek sadece paket verebilecek ama alışveriş merkezleri açık olacak.

 Yaşa, mesleğe, saate göre kısıtlama!


Mersin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük başkanlığında toplanarak İçişleri Bakanlığının “Koronavirüs Yeni Tedbirler” konulu genelgesinin uygulanması esaslarını belirledi.

Toplantı sonrası ilan edilen kurul yazısında, yeni tedbir ve kısıtlamalara ilişkin kararların Mersin genelinde 20 Kasım Cuma günü saat 20:00’den itibaren geçerli olacağı kaydedildi. Kurulun duyurduğu kararlar şöyle:

*Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri saat 10:00 ila 20:00 arasında hizmet sunabilecek.

*Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme­içme yerleri 10:00 ila 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel­al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20:00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

*Yerleşim sahasında bulunmamak kaydıyla şehirlerarası karayolları kenarında bulunan ve şehirlerarası toplu ulaşım veya lojistik amaçlı araçlara hizmet veren dinleme tesislerinde yer alan yeme­içme yerleri ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarınca tek tek belirlenmek kaydıyla kısıtlamalardan istisna tutulacak.

*31.12.2020 tarihine kadar sinema salonlarının; yeni bir karar alınıncaya kadar ise kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri durdurulacak.

*65 yaş ve üzeri vatandaşlar gün içerisinde 10:00 ila 13:00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlar (01.01.2001 tarihi ve sonrasında doğanlar) ise gün içerisinde 13:00 ila 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında ise belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak. Çalıştığını belgeleyenler yasaktan muaf olacak.

*Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları 20.00-10.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu doğrultuda ilk uygulama olarak 21 Kasım Cumartesi günü saat 20:00 den 22 Kasım Pazar günü saat 10:00 a kadar ve 22 Kasım Pazar günü saat 20:00 den 23 Kasım Pazartesi 05:00 saatine kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar yukarıda belirtildiği şekilde devam edecek.

 

BAZI İŞYERLERİ AÇIK OLACAK

 

Mersin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararında açık olacak işyeri, işletme ve kurumlar da belirlendi. Buna İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, sağlık kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri, bazı kamu kurumları,  doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler, oteller ve konaklama yerleri, hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri, medya kuruluşları, kaymakamlıklarca belirlenecek akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve sebze meyve halleri açık olacak.

Kurul kararında, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan kişiler de ayrıntılı olarak belirlendi. Kurul kararına ve ilgili listeye www.mersin.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. (Haber Merkezi)