Müzik emekçilerinin sorunları meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Müzik emekçilerinin sorunları meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan salgını sürecinde müzik emekçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Müzik emekçilerinin sorunları meclis gündeminde


Turan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru  önergesinde “Covid-19 salgınından olumsuz biçimde etkilenerek işsiz kalan ve yoksullaşan kesimlerden biri de müzik emekçileri oldu. Konser ve kültürel-sanatsal etkinlik yasakları devreye girince müzisyenlerin iş yerlerindeki çalışmaları durma noktasına geldi. Müzisyenlik, Türkiye’de bir meslek tanımı içinde olmadığından güvencesiz ve kayıt dışı çalışma biçimlerinin başında geliyor. Salgından kaynaklı işsiz kalan ve geçinemeyen müzik emekçilerinden çok sayıda intihar vakaları görüldü. Ancak alanın kayıt dışı istihdam biçiminden dolayı yaşanan ölümlere dair bir veri de bulunmuyor. Salgın dönemi çoğunlukla yevmiye ile çalışan müzik emekçileri için çok büyük yıkımlara sebep oldu.

Herhangi bir sosyal veya iş güvencesi olmaması sebebiyle müzik emekçileri de bu sürecin ağır sonuçlarını yaşayan kesimlerden biri oldu. Bu kapsamda Parlamentonun, yevmiye ile çalışan müzik emekçilerinin sosyal haklarını düzenleyen çalışmalara bir an evvel başlaması gerekiyor. Bu kapsamda verilmiş onlarca soru ve araştırma önergesi söz konusu ancak iktidar birçok kesime olduğu gibi müzisyenlerin taleplerine de kulağını tıkamış durumda” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Bakanlığınız tarafından Covid-19 salgını sürecinde işsiz kalarak zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan müzik emekçileri için herhangi bir adım atılmamasının nedenleri nelerdir?

Bakanlığınız tarafından Türkiye’de müzik emeği ile geçimini sağlayan müzisyenlerden kaçının işsiz kaldığına dair bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir? Yok eğer yapılmamış ise gerekçeleri nelerdir? Covid-19 salgını sürecinde kahır ekseriyeti işsiz kalan müzik emekçilerinin sosyal ve çalışma haklarını düzenleyen bir çalışma Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır? Eğer yapılmayacaksa nedenleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından müzik emekçilerine ilişkin herhangi bir maddi destek verilecek midir?” (Haber Merkezi)