“Hayal bile edemiyorum!” | Güney Gazetesi Mersin

“Hayal bile edemiyorum!”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in deprem riskine dikkat çekti ve ilçe belediye başkanlarına “Deprem önlemleri konusunda, yapılaşma konusunda daha özenli olalım” çağrısında bulundu. Meclis, bu sözlerden 2 saat sonra, Erdemli’de 8 kata imarlı bazı parsellerin imar iznini 12 kata çıkardı!

“Hayal bile edemiyorum!”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplandı.

Toplantının açılışında konuşan Başkan Vahap Seçer, İzmir’de meydana gelen depremi hatırlattı ve Türkiye’nin büyük kısmının birinci derece deprem bölgesi olduğunu vurguladı.

TBMM’nin birçok kanun çıkarmasına rağmen bunların uygulanamadığını, deprem denetimleri konusunda bakanlıklar ve belediyeler arasında yetki karmaşaları yaşandığını ifade eden Seçer, “İlçe belediyelerinin özellikle binalara ruhsat verirken ve projelerin uygulanıp uygulanmadığını denetlerken çok daha titiz davranması gerektiğini düşünüyorum. Bizim de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak işimizi çok daha ciddi yapmamız gerekiyor” dedi.

İlçe belediyelerinin katılımıyla bir komisyon kurulmasını, depreme karşı alınacak önlemlerin bu komisyonca belirlenmesini ve hızla meclis kararları çıkarılmasını öneren Başkan Seçer, Mersin’in üçüncü derece deprem bölgesi olmasına karşın, bina stoku nedeniyle riskli olduğuna dikkat çekti.

Seçer, “Birçok bölgede kentsel dönüşüme ihtiyaç var.  Mersin sahil şeridinde, batıya doğru gittikçe, gerçekten bir sarsıntı durumunda ortaya çıkacak resmi hayal dahi edemiyorum. Çok sayıda binanın olması gerekene, projeye, tekniğe uygun olmadığını biliyoruz. Deniz kumuyla bu memlekette gevşek zeminlere yani zemin emniyeti olmayan yerlere 20 katlı binalar yapıldı. Bu gerçekler ışında bu öneriyi getiriyorum. Bunun detayını parti gruplarıyla görüşürüz. Otoritelerle görüşürüz. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ve ilçe belediyeleri ortak yol alabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

 

8 KAT İZNİ, 12 KATA ÇIKARILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in bu konuşmasından 2 saat sonra belediye meclisi, Erdemli ilçesine bağlı Koyuncu Mahallesi’nde bazı parsellerin 8 kat olan imar izninin 12 kata çıkarılmasını tartıştı. Başkan Seçer ve CHP grubu, Erdemli Belediyesi’nin teklifine karşı çıktı ve uzun süreli tartışmalar yaşandı. Oylamada sonuç 2 kez eşit çıkınca yanlış sayılmış olabileceği gerekçesiyle isim isim okunarak oylama yapıldı.  Önerge AKP ve MHP’nin verdiği 28 kabul,  CHP ve HDP’nin verdiği 27 ret oyu sonucunda oyçokluğuyla kabul edildi.

Belediye meclisinde uzun tartışmalara neden olan bir diğer konu da, Silifke’de bir tarım alanı parselinin kamu yararı gerekçesiyle tarım alanı vasfından çıkarılmasına dair teklif oldu. Madde üzerine söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi, “Mersin’de tarım toprakları oranı yüzde 20’ye indi. Bu hızda tarım alanından çıkarmaya devam edersek 35 yıl içinde Mersin’de tarım alanı kalmayacak” dedi. CHP grubunun itirazlarına karşın madde AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

 

YEREL BASINA DESTEK ÖNERGESİNE RET

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi HDP’li Bedriye Kuş, meclise yerel basının desteklenmesi konusunda bir önerge sundu. Kuş önergesinde, belediye meclisi kararlarının, resmi ilan statüsünde yerel gazetelerde yayınlanmasını, böylece yerel basına ek kaynak yaratılmasını önerdi.

Başkan Vahap Seçer, böyle bir uygulama için meclis kararına gerek olmadığını belirtti. Seçer, buna rağmen önergeyi oylamaya sunacağını söyledi. AKP ve MHP sözcüleri ise önergeye karşı çıktı. Yapılan oylama sonucunda teklif, komisyona bile gönderilmeden reddedildi.

Meclis üyesi Bedriye Kuş, “Önerge en azından komisyona sevk edilip tartışılsaydı. Cumhur İttifakı’nın amacı bu meclisin iş yapmasını önlemek” dedi.