‘Havalimanı ihalesi neden yapılamıyor?’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Havalimanı ihalesi neden yapılamıyor?’

CHP Mersin milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, yapımı yılan hikayesine dönen ve sürekli ihalesi ertelenen Çukurova Havalimanı’nı meclis gündemine taşıdı.

‘Havalimanı ihalesi neden yapılamıyor?’


Çukurova Havalimanı ihalesinin ilk olarak 2011 yılında yapıldığını hatırlatan Başarır,   “Çukurova Havalimanı’nın temeli törenle 2013 yılında atıldı. AKP İktidarının sıkça yaptığı gibi hizmete girmemesine rağmen daha sonra 2 kez daha açılış töreni yapıldı. Söz konusu havalimanının ihalesi defalarca ertelendi. Geçtiğimiz 16 Mart’ta yapılması planlanan ihale de Saray’a bağlılıkları ile bilinen Cengiz- Kolin-Limak inşaat Ortak Girişim Grubu’nun ihaleyi alamaması yüzünden ertelendiği tüm kamuoyu tarafından konuşuldu. Şimdi de 26 Ekim de yapılması düşünülen ihale bir duyuruyla 20 Kasım tarihine ertelendi” dedi.

Konu ile ilgili TBMM Başkanlığı’na meclis araştırma önergesi veren CHP’li Başarır, “Anlaşılan o ki adrese teslim ihale yapılmak isteniyor. AKP’ye yakın firmalara işin ihale edilmesi için her şey yapılıyor. 16 Mart’ta yapılan ihalenin ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın görevinden alındığı hepimiz hatırlıyoruz. İlk ihaleden bu yana 9 yıl geçmiş ortada hiçbir şey yok. Bu ihalenin yakından takipçisi olacağız” dedi.

Yap- İşlet- devret modeli ile 12 milyon yolcu garantili havalimanı inşaatının yapılmasını akıllara zarar bir durum olarak değerlendiren CHP’li Başarır, “Adana Şakirpaşa havaalanın yıllık yolcu kapasitesinin 5 milyon olduğu ortada. Kütahya Zafer Havalimanı’na   2020 yılının ilk 8 ayı için 501 bin 706 yolcu garanti edildi ancak sadece yurtiçi 4746, yurtdışı 2487 kişi uçtu. Şimdi de Çukurova Havalimanı için 12 milyon yolcu garantisi verildiği söyleniyor. Kim, ne için, hangi mantıkla bu yolcu garanti sayısını veriyor, anlamak mümkün değil” dedi.

Çukurova Havalimanı’nın neden geciktirildiği, ihalenin neden sürekli iptal edildiğinin araştırılması gerektiğini belirten Başarır b TBMM Başkanlığına meclis araştırma önergesini sundu. (Haber Merkezi)