Kahkahayla stres attılar | Güney Gazetesi Mersin

Kahkahayla stres attılar

Yenişehir Kent Konseyi, Yenişehir Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı’nda stand açan kadınlara yönelik ’Kahkaha Yogası’ etkinliği gerçekleştirdi. ’Kadının İçindeki Güç Kahkaha’ adlı etkinlikte kahkaha terapisti İlayda Buzdoğan tarafından verilen eğitimle günlük hayatın stresiyle baş etmenin önemi aktarıldı. Etkinlik öncesi kahkaha yogası ile ilgili bilgi veren kahkaha terapisti İlayda Buzdoğan, düzenledikleri etkinlikle Mersin’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kahkahayla stres attılar


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Kahkaha Yogası'nın ilk olarak Hindistan'ın Bombey kentinde Tıp Doktoru Madam Kataria tarafından bulunduğunu anlatan Bozdoğan, "İlk olarak tramvatik olaylar yaşayan psikolojisi bozuk insanların o travmaları yenmesi için kullanılan bir seansmış. Sonra görmüşler ki herkesin buna ihtiyacı var. Bence pandemi döneminde de tüm dünyanın buna ihtiyacı var. Endorfin yani mutluluk hormonu sağlıyor, tam bir stres düşmanı kahkaha yogası. Benim bu eğitimi aldığım uluslararası hocam, kahkaha yogası ile 35 kilo verdi. Bilimsel olarak kanıtlanmış günde 4-5 dakika sürekli olarak attığımız kahkaha bir saatlik yaptığımız kardiyo sporuna bedel. Genel olarak hepimiz aman bir kırılmasın aman üzülmesin diyerek birçok duygumuzu içimizde bastırıyoruz, bastırılmış duyguları dışarı atılmasını sağlayan bir terapi yöntemi aslında" dedi.

 

‘KOMEDİ OLMADAN DA GÜLEBİLİRİZ’

 

Kahkaha yogasının mizah, komedi olmadan da nedensiz bir şekilde gülebilmeyi barındırdığını dile getiren Buzdoğan, şöyle konuştu:

"Çocuklarda ve yetişkinlerde yaratıcılığı, üretkenliği arttırıyor. İş yaşantısında ve sosyal yaşantısında birlikte gülemeyen insanlar hiçbir şey yapamazlar. Kahkaha yogası aynı zamanda öz güveni arttırır. Kahkaha yogasının iki temel unsuru var birincisi doğru nefes olmak ikincisi ise yaratıcılığımızı kullanarak hayali olaylar üretmek. Kahkaha yogasının özünde mizah, komedi ve şölen gibi olaylar olmadan nedensiz bir şekilde gülebilmek yani illa da gülebilmek için bir şeylerin olmasını beklemeyeceğiz, durduk yerde kahkaha atabileceğiz."