Sağlık Bakanlığı’na grip aşısı çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Sağlık Bakanlığı’na grip aşısı çağrısı

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, son günlerce talebin arttığı ancak sağlık kuruluşlarının taleplere yanıt veremediği grip aşısı konusunda bir açıklama yaptı. Odanın açıklamasını kamuoyuyla paylaşan Başkan Mehmet Antmen, grip aşısımım, gripten korunmada belli bir koruyuculuk sağladığını, Bilim Kurulu üyeleri tarafından oldukça geniş bir kesime önerildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’na grip aşısı çağrısı


Antmen, “Herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına karşın duyumlarımıza göre  1.3 milyon aşı siparişi yapılmıştır. Bu  dozda aşının,  65 yaş üstü vatandaşlarımızın sayısının 8 milyon, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın sayısının da 20 milyon civarında olduğu göz önüne alındığında yeterli olmayacağı kesindir. Enfeksiyon bulaşı açısından yüksek riskli meslek grubu olan sağlık çalışanlarının sayısı bile 1 milyondan fazladır. Altmış beş yaş üstü veya kronik hastalığı olan, obez olan, fabrika kışla bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan  milyonlarca vatandaşımız göz önüne alındığında  çok daha fazla sayıda aşıya gereksinim olduğu bir gerçektir. Bu aşılar için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen ve belki de aşı olamayacak vatandaşlar sağlık çalışanları ile karşı karşıya gelecek, ortaya çıkacak kaos, sağlıkta şiddete yol açacaktır. Sağlık bakanlığı ivedilikle bir açıklama yapmalı, temin edilen aşı miktarı kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi.

 

“BU AŞININ KİMLERE YAPILACAĞI AÇIKLANMALIDIR”

 

Avrupa Birliği ülkelerinin 200 milyon doz,  67 milyon nüfuslu İngiltere’nin 30 milyon doz, İran’ın ise 7.5 milyon doz aşı  temin ettiği haberlerinin medyada yer aldığını kaydeden Antmen, “Buna karşın ülkemizin 1.3 milyon doz aşı temininin gerekçeleri,  temin edilen aşının    kimlere yapılacağı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Grip  aşısının hangi risk gruplarına, nasıl ve nerede dağıtılacağı şeffaf bir biçimde tüm ana akım medya ve sosyal medya olanakları kullanılarak topluma anlatılmalı, yaşanabilecek krizde sağlık çalışanlarının sorumlu ve yetkili olmadığı vurgulanmalıdır” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)