Şişecam grevi meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Şişecam grevi meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, Şişecam grevini ve işçi kıyımı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Şişecam grevi meclis gündeminde


Kurtulan önergesinde, “Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de çalışan ve toplu sözleşme görüşmelerinde talepleri kabul edilmeyen Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi 557 işçi grev başlatma kararı almıştır. Ancak Tuz, soda ve krom üreten şirkette yapılacak grev Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu’ nitelikte bulunarak 60 gün süreyle ertelenmiştir. İşçiler erteleme kararının işten çıkarmaların önünü açacağını beyan etmekte, kararın işçilerin aleyhine olduğu meslek örgütleri tarafından açıklanmaktadır” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi.

“Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de çalışan Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi 557 işçinin toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerinin kabul edilmemesinin gerekçesi nedir? Salgın döneminde üretim devam ederken ve emekçiler çalışmak zorunda bırakılırken grev kararı hangi saikle ‘genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte’ görülmektedir? Bakanlığınızın Soda Sanayii A.Ş. ile işçilerin üyesi bulunduğu Petrol-İş Sendikası arasında uzlaşma sağlanması ve emekçiyi mağdur etmeyecek bir sonuca varmasına yönelik çalışması bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın Soda Sanayii A.Ş.’de çalışan ve grev kararı alan işçilerin grev kararının ertelenmesi sürecinde işten çıkarılmasını engellemeye, hak kayıplarının önüne geçmeye yönelik çalışması var mıdır?” (Haber Merkezi)