“İşletmelere devlet desteği sağlanmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“İşletmelere devlet desteği sağlanmalı”

“İşletmelere devlet desteği sağlanmalı”


Danışmanlardan mali müşavirlere, güvenlik şirketlerinden iş sağlığı ve güvenliği firmalarına kadar çok çeşitli meslek grubunu bünyesinde barındıran MTSO 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nin Meclis Üyeleri, pandemi sürecinde işletmelerin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Bu dönemde verilen teşviklerden yapılan uygulamalara, bekleyen yasalara kadar çok geniş kapsamlı değerlendirme yapan Meclis Üyeleri, süreçten ekonomik açıdan en az hasarla çıkılması adına beklentileri dile getirdi. 

 

AKIN: GELENEKSEL MALİYE VE PARA POLİTİKASI GEREKLİ

31 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Vizyon Mersin Yeminli Mali Müşavirlik Firmasının Sahibi Ahmet Akın, pandemi sürecinin şirketleri nasıl etkilediğini değerlendirdi. “Pandemi süreci dünyadaki sistemin, toplumsal ilişkilerin ne kadar dirençsiz olduğunu ortaya koydu” diyen Akın, şunları söyledi:

“Devletin temsilcisi siyasal iktidarların yetkilerini toplum yararına kullanmasının önemi anlaşıldı. Zor bir süreç. Türkiye’nin şanssızlığı ise pandemiye zayıf ekonomi içindeyken denk gelmesi. Bu işleri daha da zorlaştırıyor. Ancak bu süreçte en çok zararı hizmet sektörü göldü. Halkın geçim sıkıntısı ve işsizlik insanları canından bezdirdi. Yardımları yapacak para da yok kasada. Borç almaya kalkarsanız yüksek faizle borç veriliyor. Tüm bunlar bir araya gelince önümüzdeki sürecin daha zorlu geçeceğin düşünüyorum.”

 

DİBO: ŞİRKETLER EKONOMİK, MALİ VE FİNANSAL OLARAK ZOR DURUMDA

31 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Faber Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Şirketi Sahibi Erol Dibo ise teşviklere ve bir takım uygulamalara değindi. Özellikle SGK teşviklerinin çok karmaşık olduğunu ve işin ehli kişilerin dahi zorlandığını ifade eden Dibo, bu soruna yapılacak sadeleştirmelerle çözüm üretilmesini beklediklerini söyledi. Birtakım uygulamaların ise planlanırken tarafların görüşlerinin alınmamasından şikayetçi olan Dibo, “Kanun koyucular yaptıkları yasal düzenlemelere paydaşları dahil etmediklerinden büyük sıkıntı çıkıyor. En büyük örneği Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) üzerinde gördük. Taraflar dahil edilmeden yapılan bu düzenleme yeterince farkındalık oluşturamadı. Oysa uyulmaması halinde uygulanacak idari ve adli yaptırımlar, bir işletmeye sermayesini, işini kaybettirecek düzeyde ağır. Yasal mevzuat anlaşılabilir ve kolay uygulanabilir hale getirilmeli. Çevre Mühendisleri Odaları bile bu kanunun tarafı olmadıklarını sosyal medyada dile getirdi. O zaman kanun koyucu hangi paydaşlarla görüşerek bu uygulamayı yerine getiriyor ya da çözüm üretiyor, bunu irdelemek lazım” dedi.

 

YILMAZ: OSGB’LER İÇİN KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ

31 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Çağ İş Sağlığı ve Güvenliği Firmasının Sahibi Yakup Yılmaz, özellikle Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nde (OSGB) yaşanan sorunlara dikkat çekti. Yılmaz, birçok sektörde KDV indirimine gidildiğini hatırlatıp, iş sağlığı ve güvenliği sektörüne de yüzde 1’lik KDV uygulamasının getirilmesinin sektörde faaliyet gösteren firmalara bir nebze olsun katkısının olacağını beklediklerini söyledi. (Haber Merkezi)