Kasalar boşalınca ekipler sahaya indi | Güney Gazetesi Mersin

Kasalar boşalınca ekipler sahaya indi

Pandemi süreciyle birlikte başlayan ekonomik daralma belediyelerin gelirlerinin azalmasına neden olurken aynı süreçte artan sosyal destek harcamaları belediyelerin kasasının boşalmasına neden oldu. Son 1 yıldır beklenmedik harcamalar yapmak zorunda kalan, gelirleri de düşünce bütçeleri sarsılan ilçe belediyeleri umudunu vatandaştan tahsil edilecek emlak vergilerine bağladı. İlçe belediyeleri, emlak vergisi gelirlerini artırmak için sahaya ekipler çıkaracak, vatandaşın beyanı ile filli durum karşılaştırılacak. Kullandığı alan ile beyan ettiği alan arasında fark olduğu tespit edilenler aradaki farkı ödeyecek. Beyanda bulunmayanlar kayıt altına alınacak.

Kasalar boşalınca ekipler sahaya indi


ABİDİN YAĞMUR

 

Pandemi sürecinde gelirleri azalan ilçe belediyeleri, vergi gelirlerini artırıcı yöntemler aramaya başladı. Bu çalışmaların başında, beyan edilen emlak değerlerinin doğru olup olmadığının yerinde kontrol edilmesi geliyor. Eğer vatandaş, beyan ettiğinden daha büyük bir kullanım alanına ve değere sahip işyeri ya da konutta oturuyorsa aradaki fark vergi miktarına eklenecek.  Toroslar Belediyesi saha ve tapu kaydı denetimlerini 1 yıldır sürdürüyordu. Akdeniz ve Yenişehir Belediyesi de benzer bir çalışma için ekipler oluşturmaya başladı.

Pandemi süreciyle birlikte başlayan ekonomik daralma belediyelerin gelirlerinin azalmasına neden olurken aynı süreçte artan sosyal destek harcamaları belediyelerin kasasının boşalmasına neden oldu. Son 1 yıldır beklenmedik harcamalar yapmak zorunda kalan, gelirleri de düşünce bütçeleri sarsılan ilçe belediyeleri umudunu vatandaştan tahsil edilecek emlak vergilerine bağladı.

Belediyeler bugüne kadar emlak vergileri konusunda vatandaş beyanını esas alıyordu. Belediyeler bu süreçte daha etkin bir pozisyon almayı ve sahada incelemeler yaparak elde edilen verilere göre vatandaşın beyanında revizyona gitmeyi, böylece vergi gelirini artırmayı hedefliyor.

Bu uygulamaya ilk geçen belediyelerin başında Toroslar Belediyesi geliyor.  Başkan Atsız Afşin Yılmaz’ın göreve gelmesinden kısa süre sonra Toroslar Belediyesi, saha ekipleri oluşturmuştu. Bu ekipler özellikle büyük işletmeleri yerinde denetleyerek yoklama yapıyor, beyan giriyor.

Ekipler ayrıca alım satıma konu olan ancak beyan verilmeyen yerleri de Tapu Müdürlüğü kayıtlarından belirliyor ve resen beyan girişi yapılıyor, ardından sahaya çıkılarak yerinde inceleme yapılıyor. Böylece herkesin gerçek değer üzerinden emlak vergisi vermesi sağlanıyor.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, son belediye meclisi toplantısında, 20 kişilik bir ekibi görevlendirdiklerini, bu ekibin sahada çalışma yaparak özellikle işyerlerini denetleyeceğini, emlak vergisine konu olmayan yerlerin tespiti halinde bunların kayıt altına alınacağını açıklamıştı.

Benzer bir çalışmayı Yenişehir Belediyesi’nin de planladığı öğrenildi. Yenişehir Belediyesi’nin de sahada çalışacak, işyerlerini ruhsat, oturum alanı ve emlak vergisi beyanı yönünden inceleyecek bir ekip oluşturacağı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.