Vergi avcıları! | Güney Gazetesi Mersin

Vergi avcıları!

Akdeniz Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi 205 milyon lira olarak kabul edildi. Vergi gelirlerini artırıcı çalışmalar yapacaklarını söyleyen Başkan Gültak, “20 kişilik bir ekip kurduk, ellerinde tabletleriyle tüm Akdeniz’i dolaşacaklar. Akdeniz’de reel vergi toplanmadığının farkındayım. İnsanların insafına bırakılmış. Orta ölçekli ve üst ölçekli işyerlerine giriyoruz. Kapattıkları alanla emlak vergi beyanları uyuşmuyor. Bunların da vergilerini revize ediyoruz. Ayrıca aftan yararlana n çok sayıda kişi var. Diyoruz ki ‘sen bakanlığa bin metre göstermişsin ama bize 100 metre göstermişsin. Bu 900 metrenin farkını ver.’ Dolayısıyla 2021 yılından itibaren vergi gelirlerinin artacağını düşünüyorum” dedi.

Vergi avcıları!


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısında belediyenin 2021 yılı bütçesi 205 milyon lira olarak belirlendi.

Bütçe görüşmelerinde söz alan EMEP’li meclis üyesi  Halil Kara,  “Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesi 7 kat artmış. Demek ki eksiklikler görülmüş. İnsan kaynakları bütçesi 3 kat artmış. Özel kalem Müdürlüğü 3 milyondan 1 milyon 283 bine düşmüş. Fen İşleri Müdürlüğü 7 milyon artmış. Basın Yayın Müdürlüğü bütçesi 2 kat artmış. Basın Yayın Müdürlüğü’nün bütçesinin 2 kat artması reklam üzerinde çok durulduğunu düşündürüyor. 2021 yılı bütçesinde 20 milyonluk artış var, 2022 yılı bütçesinde de 20 milyonluk artış olacak.  Vergi gelirimiz 40 milyon lirada kalmış. Herhalde bu 20 milyonu dışarıdan bulacağız” dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da, belediyeyi 232 milyon borçla aldıklarını, bunun 17 milyonluk kısmını ödediklerini söyledi. Sadece bir kez borçlanmaya gittiklerini söyleyen Gültak,  borcu borçla kapatmadıklarını ifade etti.

Vergi gelirlerini artırıcı çalışmalar yapacaklarını söyleyen Gültak, “20 kişilik bir ekip kurduk, ellerinde tabletleriyle tüm Akdeniz’i dolaşacaklar. Mesken mi, dükkan mı bakacaklar. Ne beyan ettiklerine bakacağız. Akdeniz’de reel vergi toplanmadığının farkındayım. İnsanların insafına bırakılmış. İstediği zaman beyan ediyor, istediği zaman etmiyor. Örneğin birinci kat mesken görünüyor ama adam süper market açmış. Emlak vergisi vermeye devam etmiş. Bunları tarayacağız ve bundan da bir gelir elde edeceğiz.  Orta ölçekli ve üst ölçekli işyerlerine giriyoruz. Hemen hemen hepsinde şunu görüyoruz.  Kapattıkları alanla, ruhsat alanlarıyla emlak vergi beyanları uyuşmuyor. Bunların da vergilerini revize ediyoruz. Ayrıca aftan yararlana n çok sayıda kişi var. Bütün vatandaşlarımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirdiği metrekareyle, bize bildirdiklerini check ediyoruz. Çok farklılıklar var. Farklılıkları da bildiriyoruz.  Diyoruz ki sen Çevre ve Şehircilik’e bin metre göstermişsin ama bize 100 metre göstermişsin. Bu 900 metrenin farkını ver. Dolayısıyla 2021 yılından itibaren vergi gelirlerinin artacağını düşünüyorum” dedi.

Her ay 2,5 milyon lira civarında SGK primi ve vergi ödediklerini, bunun büyük kısmının eski dönemlerden kaldığını ifade eden Gültak,  “Proje yapıp kaynak bulamazsak sadece maaşları öderiz. Ama kurduğumuz ekiplerle her şeyi kayıt altına alacağız. Çatı çıksa vergisini ödeyecek. Amacımız kimsenin evini yıkmak değil. Ruhsatsız yerin üzerine gitmek değil. Amacımız vergilerini düzenli ödemelerini sağlamak” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından Akdeniz Belediyesi’nin 2021 bütçesi 205 milyon lira olarak oybirliğiyle kabul edildi.

 

MERSİN BAROSU’NA İZİN ÇIKMADI

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısında,  HDP tarafından geçtiğimiz aylarda sunulan, ‘Mersin Barosu İşçi Hakları Komisyonu tarafından, belediyenin taşerondan kadroya alınmış işçilerine haklar ve özgürlükler konusunda eğitim semineri verilmesi’ teklifine ilişkin komisyon raporu da görüşüldü. İlgili komisyonlar, belediyenin hukuk bürosunun bulunması ve çalışan işçilere gerekli eğitimin verilmesi gerekçesiyle teklifin reddedilmesini öneren rapor sundu.

Rapor üzerine söz alan HDP’li Özgür Çağlar, “Sizin grubunuz tarafından reddedildi ve bir fırsatı kaçırmış olduk. Mersin’de ilk defa bir belediye Mersin Barosu ile ücretsiz eğitim düzenleyecekti. Mersin Barosu Başkanlığı’ndan bunun için onay almıştık. Amacımız sadece işçilerin hak ve özgürlükler konusunda farkındalığını artırmaktı. Hukuk birimimiz var ama belediye işçilerin işvereni zaten. Böylesine faydalı bir önergenin reddedilmesine üzüldük” dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise, “Bizim işçilerle sorunumuz yok. Bu bilgilendirmeleri zaten avukat arkadaşlarımız yapıyor.  Şöyle bir sonuçta çıkabilir buradan. Ha demek ki Akdeniz Belediyesi’nde işçilerin hakkı gasp ediliyor gibi bir algı ortaya çıkar ki bunu kabul edemem. Ret sebebimiz de budur” dedi.

Yapılan oylama sonucunda, Mersin Barosu İşçi Hakları Komisyonu’nun Akdeniz Belediyesi işçilerine eğitim semineri vermesi teklifi, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.