Kadınlar para cezalarına itiraz etti | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar para cezalarına itiraz etti

Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin korunması için yaptıkları eylem nedeniyle haklarında verilen ve kişi başı 3500 lirayı bulan idari para cezasına karşı toplu itiraz dilekçesi verdi.

Kadınlar para cezalarına itiraz etti


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Kadın Platformu bileşeni kadınlar geçtiğimiz temmuz ve ağustos aylarında, İstanbul Sözleşmesi’nin korunması talebiyle sokaklara çıkmış, eyleme katılan çok sayıda kadına hem toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı davranmak hem de genel sağlığı tehdit etmek iddiasıyla idari para cezası uygulanmıştı.

Kadınlar, her biri 3500 lirayı bulan para cezalarına itirazlarını nöbetçi sulh mahkemesine sundu.

İtiraz dilekçelerinin sunulmasının ardından kadınlar adliye önünde bir açıklama yaptı.

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi adına açıklama yapan Avukat Zelal Akkgün, şiddetin tüm dünyada ve Türkiye’de hızla arttığını ifade etti.

Akkgün, kadınların bu şiddetin ilk hedefi haline geldiğini söyledi. Bunun en son örneğinin ise Mersin Kadın Platformu üyesi kadınların Temmuz ve Ağustos aylarında yapmış oldukları basın açıklamalarına yönelik verilen idari para cezaları olduğunu kaydeden Akkgün, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme söylemleri ve tüm ülkede artarak işlenen kadın cinayetlerine yönelik tepkilerini göstermek için yapmış oldukları basın açıklaması ve etkinliklerinden dolayı birçok kadın arkadaşlarımız hakkında keyfi idari para cezaları uygulanmıştır. Verilen bu idari para cezalarının amacı, esasında kadın mücadelesini yıpratmak, ekonomik olarak zorda bırakmak ve toplum nezdinde kadın mücadelesi kıymetsiz kılmaya çalışmaktır” dedi.

 

‘YASALAR ÇERÇEVESİNDE EYLEM YAPILDI’

Mersin Kadın Platformu üyesi kadınların yapmış oldukları basın açıklamalarının yasal çerçevede ve hukuka uygun olduğunu dile getiren Akgün, “Kadın Platformunun yaptığı basın açıklamaları ve İstanbul Sözleşmesinin önemini vurgulamak için yaptığı etkinlikler yasal çerçevede yapılmış ve hukuka uygundur.  Verilen idari para cezalarının iptali amacıyla yapılan itirazlarla yanlıştan dönüleceğine inancımız tamdır.   Dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de kadınlara yönelik işlenen cinayet ve şiddetin son bulması için İstanbul Sözleşmesinin tam ve eksiksiz bir biçimde uygulanmasını talep ediyoruz. Kazanımlarımızdan ödün vermeyeceğimizi, mücadelemizin devam edeceğini belirtiriz” diye konuştu. 

 

‘BİZLERİ SOKAKLARDAN ÇEKMEK İSTİYORLAR’

Para cezası alan platform üyesi Esra Ergüzeloğlu Kilim ise, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talebiyle yaptıkları basın açıklamalarından dolayı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kendilerine 100 bin liraya yakın ceza verdiğini anımsatarak, “Şimdi bu cezalar itiraz etmek için hınca hınç dolu adliyeye geldik, beşer onar kişi asansörlere bindik ve davamızı açtık. Devlet her yerde genel sağlığı koruyor da bir tek kadınlar sesini çıkarttığı zaman mı gözünü açabiliyor. Bu cezaların anlamlarını biliyoruz bizleri sokaklardan çekmek, evlerimize kapatmak istiyorlar biz buna sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.

Platform üyesi Zeynep Kaya Çavuş da, kadınların anayasal hakları olan ifade özgürlüğü için sokaklarda mücadele ettiğini vurgulayarak, “Kadın mücadelesi önünde devletin yarattığı bu sekte kadınların önünü kesemez” diye konuştu.