KKTC’de yeni Cumhurbaşkanı yarın seçilecek | Güney Gazetesi Mersin

KKTC’de yeni Cumhurbaşkanı yarın seçilecek

Kıbrıs Türk halkının cumhurbaşkanı seçimi için yarın 10’uncu kez sandığa gidecek. Yarınki seçim, bugüne kadarki en çok adayın yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçimi olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

 KKTC’de yeni Cumhurbaşkanı yarın seçilecek


26 Nisan’da yapılması gereken ancak Koronavirüs salgını nedeniyle Meclis tarafından 11 Ekim’e ertelenen Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için de halkoylaması yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kıbrıs Türk demokrasi tarihine 10’uncu kez yapılan devlet başkanlığı veya cumhurbaşkanlığı seçimi olarak geçecek.

Kıbrıs’ta Barış Harekatı’nın ardından kendi devlet çatısı altında ilk devlet başkanlığı seçimi 20 Haziran 1976’da yapılmıştı. Kıbrıs Türk halkı, 44 yıl içinde 2 kez Kıbrıs Türk Federe Devleti devlet başkanlığı; 7 kez de KKTC Cumhurbaşkanlığı için seçime gitti. Yarınki seçim KKTC’nin 8. Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

Seçimlere Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi’nden (YDP) Erhan Arıklı, Milliyetçi Demokrasi Partisi’nden (MDP) Fuat Türköz Çiner, “parti adayı” olarak girerken, şimdiki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ ise “bağımsız” katılıyor.

Anayasa’nın 99. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden bir fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve bir hafta sonra en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılacak. (Haber Merkezi)