Otogar esnafına taksit kıyağı | Güney Gazetesi Mersin

Otogar esnafına taksit kıyağı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, otogarda 3 yıldır kira ödemeyen esnaf ve işletmelerin borçlarını taksitle ödemesine olanak veren idare teklifini oybirliğiyle kabul etti. Komisyondan gelen rapor, taksit sayısının 10 olması, avukatlık ücretinin yüzde 20’sinin alınmasıydı. Ancak bazı meclis üyelerinin talepleri üzerine taksit sayısı 15’e çıkarıldı, borçlu esnaftan avukatlık ücretinin hiç alınmamasına karar verildi.

Otogar esnafına taksit kıyağı


ESRA ŞAŞİ YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında, Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde faaliyet yürüten ve 3 yıllık kira borçlarını ödemeyen esnaf ve işletmecilerin durumu ele alındı.

Meclise sunulan Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda, 2017, 2018 ve 2019 yılı kiralarını ödemeyen otogar esnafı ve işletmecilerinin borçlarını 10 taksitte ödemeleri, dosyalardaki avukatlık ücretlerinin yüzde 80’inden feragat edilmesi ve esnafın sadece yüzde 20’lik kısmı ödemesi teklif edildi.

Komisyon raporu üzerine söz alan bazı belediye meclisi üyeleri taksit sayısının 10 olarak belirlenmesini doğru bulmadıklarını, taksit sayısının 18 olması gerektiğini ileri sürdü.

 

‘ESNAF ŞEHRİN DİNAMİKLERİNİ ÜZERİMİZE GÖNDERDİ’

Meclis üyelerinin itirazları üzerine söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Topkara, “Otogardan alınacak para 2017,2018, 2019 yıllarına ait. 2020 yılı borçları burada yok. Toplam alınacak para yaklaşık 3 milyon lira. Hem esnafı hem belediyemizi hem de kanunları gözeterek karar aldık. Tarafların hepsi masaya oturdu.  Biz bu kadar iyi niyetli davranırken oradaki esnaf şehrin dinamiklerini bizim üzerimize gönderdiler. Oda başkanlarından bizi arayan arayana. Biz zaten esnafın lehine olacak şekilde karar aldık.  Biz 24 taksit, 36 taksit yapsak da ödemek istemeyenler zaten ödemeyecekler” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de sürecin en başından beri esnafın lehine olacak şekilde davrandığını ifade eden Topkara, “Gelin  bunu tatlıya bağlayalım, şehri germeyelim. Taksit sayısını 18 aya bağlayalım. Yüzde 20 avukatlık ücretini de almayalım” diyerek yeni bir teklif ortaya attı.

 

‘O ZAMAN TOPLUMU GEREN MECLİS’

Mehmet Topkara’nın, Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu boşa düşüren bu teklifi üzerine söz alan Haşim Tuluk, “Esnafın beklentileri fazlasıyla cevap bulmuştur. Komisyon elinden geleni yapmıştır. Sayın Topkara bunları niye komisyonda söylemediniz. Şehri geren şu an meclis o zaman” ifadelerini kullandı.

 

‘KENDİ KESEMİZDEN AFFEDİYORSAK DAHA DA ARTIRALIM’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Herkes yapıcı, herkes bu sorunun çözülmesini istiyor ama yöntem konusunda bazı sorunlar oldu. Komisyon tarafları çağırdı, en son da benimle görüştüler. Meclisin de bir ciddiyeti vardır. Komisyonların aynı şekilde. İnsanlar çalışıyor, emek ediyor. Kamunun parası. İcra takibinde olan firma sayısı 39. Bunların 3 milyon 316 bin lira borçları var. Kira, KDV, gecikme zammı bunun içinde. Gecikme faizini, masrafları, tahsil harcını biz ödemek kaydıyla, vekalet ücretinin yüzde 80’ini düştük. 1 milyon 273 bin liralık kısmı affedilmiş oluyor. Kendi kesemizden affedeceksek artıralım. İşin suyunu kaçırmayalım. Dengede tutmamız lazım. Adam ödüyor diye cezalandıralım mı? Kurumsal firmalar ödemiş, işi ciddiye alanlar ödemiş, onları cezalandıralım mı? O aradı, bu aradı, siyasiler aradı. Bu çok yanlış bir şey. Aylar önce, ortada pandemi yokken ben bu görüşmeleri yaptım. Tırnak içinde açık çek verdim. Hukuk, kanun bize neye cevaz veriyorsa tamam diyorum dedim, yeter ki sorun çözülsün. Ama hala polemik konusu yapılıyorsa takdir sizin” ifadelerini kullandı.

 

15 TAKSİTLE ÖDEYECEKLER, AVUKATLIK PARASI VERMEYECEKLER

Meclis üyelerinin taksit sayısının artırılması yönündeki ısrarı üzerine Başkan Seçer, komisyon teklifini revize ederek meclisin onayına sundu.

Seçer, “Avukatlık ücretinin tamamını almıyoruz. Birkaç ay ilave edebiliriz ama 18 aya çıkarmayalım, 14 ay taksit yapalım.  Ak Parti Grup Sözcüsü Mevlüt Bey 15 ay olsun dedi, tamam 15 ay yapalım. Taksitlendirmek isteyenler 15 aya kadar faiziyle taksitlendirebilir şeklinde düzeltelim” dedi.

Başkan Seçer ardından maddeyi oylamaya sundu ve otogar esnafının geçmiş 3 yıla dönük kira borcunu 15 taksitte ödemesi oybirliğiyle kabul edildi.

 

ŞEHİT MERT KAYA’NIN ADI ÜSTGEÇİTTE YAŞAYACAK

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde toplam 42 madde görüşülerek karara bağlandı.  Meclis, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mert Kaya isminin, Limonluk Mahallesi ile Hürriyet Mahallesi kesişimi Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı üzerinde, Demokrasi Kavşağının doğu tarafında bulunan üst geçide verilmesini oybirliğiyle kabul etti.(Haber Merkezi)

 

‘HALK İSTEMİYOR, MECLİS ONAYLIYOR’

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısında, Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji iletim hatlarının, imar planlarına isabet eden kısımlarıyla ilgili düzenleme yapılması teklifi de gündeme geldi. Söz konusu madde, geçtiğimiz ağustos ayında meclise gelmiş ve Cumhur İttifakı’nın blok oyuyla kabul edilmişti.

Vatandaşlardan gelen itirazlar üzerine madde yeniden gündeme geldi ve incelenmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ali Tanrıverdi madde üzerine söz alarak, nükleer santral konusundaki görüşlerini dile getirdi. Tanrıverdi şunları söyledi: “Komisyonlarda söz hakkımız olmadığı için, orada kendimizi ifade edemeyeceğimiz için söz aldım. Daha önce mecliste oy çokluğuyla kabul edilmişti. Buna çok sayıda vatandaş itiraz etti. Daha önce Mersin Kent Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Mersin halkının yüzde 86’sı nükleer santral istemiyor. Bazı arkadaşlar biz olumlu da versek olumsuz da versek zaten bu iş yapılacak diyebilir. Sorun bu değil. Biz, Mersin halkını temsil ediyoruz. Bu nükleer santrale onay veriyor muyuz, vermiyor muyuz? Mersin halkı yok diyor yüzde 86 oranında. Ama biz zımnen de olsa kabul etmiş ve onay vermiş görünüyoruz. Yapılan itirazlarla ilgili olarak benim bildiğim Anamur’dan 79 tane itiraz dilekçesi geldi. Bozyazı’dan 80 adet itiraz dilekçesi geldi. Aydıncık’tan 180 itiraz dilekçesi geldi. Gülnar’dan 65 itiraz dilekçesi gelmiş. Silifke’den 244 itiraz dilekçesi gelmiş. Erdemli’den 53 tane itiraz dilekçesi geldi. Özellikle bu bölgeyi söylüyorum. Çünkü en çok etkilenecek olan bu bölgedir.  Merkezde de bir hayli itiraz dilekçesi var. Çeşitli kurumlar, tüzel kişilikler düzeyinde itirazları var. Taşucu Çevre ve Eğitim Derneği’nin var, Bozyazı Kent Konseyi’nin var. Silifke’de TMMOB temsilciliğinin dilekçesi var, Aydıncık’ta Ziraat Odası’nın itirazı var. Komisyondaki arkadaşlardan Mersin halkının talebini dikkate almalarını istiyorum. Dileriz ki mecliste bu talep reddedilir.”