Uzmandan akıllı mercek uyarısı | Güney Gazetesi Mersin

Uzmandan akıllı mercek uyarısı

Katarakt ameliyatlarında kullanılan merceğin türüne göre adlandırılmış tedavi tekniği olan akıllı mercek, hem yakını, hem uzağı, hem de ara mesafeyi görmeyi sağlayan çok odaklı göz içi merceği olarak tanımlanıyor.

Uzmandan akıllı mercek uyarısı


Akıllı mercek uygulamasının avantajlarına değinen Sistem Tıp Merkezi’nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Cıllı, bu konuda merak edilen soruları sizler için cevapladı.

-AKILLI MERCEK KİMLERE UYGULANIR?

Katarakt ameliyatında takılan akıllı mercekler, özel bir sebebi yoksa katarakt hastalarının büyük bir kısmına uygulanabilir. Ayrıca genç yaşta kataraktı olmayan ancak ileri derecede hipermetrop olan ya da yüksek miyopi nedeniyle lazer olamayan, yakın gözlüklerinden erken yaşta kurtulmak isteyen kişilere de akıllı mercek (GİM) uygulanabilir. Daha önce göz lazer operasyonu geçirmiş kişiler de eğer göz içi lenslerindeki deformasyon nedeniyle görme azalması, uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorsa Akıllı mercek tercih edilebilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Uygun hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurumun ve hekimin tecrübesi ve tabii ki doğru mercek seçimiyle yapılacak bu ameliyatlarda yüksek başarı elde edilmektedir.

-AKILLI MERCEK NASIL UYGULANIR?

Akıllı mercek GİM yerleştirme tekniği tamamen bir katarakt cerrahisidir. Standart katarakt ameliyatında ne yapılıyorsa Akıllı mercek GİM cerrahisinde de aynı işlemler uygulanır. Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak yerine gözün iç yapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Fakat bu cerrahide farklı olarak, standart (sadece uzağı gösteren, yakın için gözlük gerektiren) bir mercek yerleştirme yerine Akıllı mercek (yakını ve uzağı gösteren) mercekler göz içine yerleştirilir.

-AKILLI MERCEĞİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Akıllı mercek GİM, çok odaklı tasarımına bağlı olarak yakın-uzak ve orta mesafeli diyebileceğimiz odaklama özelliğine sahip mercekleridir. Katarakt ameliyatında takılan bu mercek ömür boyu göz içinde kalmaktadır. Titizlikle uygulanan Akıllı mercekler GİM yerleştirilmesi; ortalama 10 dakika süren ameliyat süresi ile dikiş konulmaksızın uygulanıp uzak ve yakın görme problemine en sade ve basit şekilde çözüm bularak hastanın görme becerisini iyileştirir. Akıllı mercek takılan hasta da göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz. (Haber Merkezi)