2022 yılı Aratos Yılı olsun | Güney Gazetesi Mersin

2022 yılı Aratos Yılı olsun

Akademisyen, yazar ve sanatçılar Tarsus Belediyesi’nin ve Aratos dergisinin çağrısına destek verdi.

2022 yılı Aratos Yılı olsun


Tarsus Belediyesi’nin, 2022’nin “Aratos Yılı” ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusunun ardından akademisyen, yazar ve sanatçılar da konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile yazar ve sanatçıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2022’nin Aratos Yılı ilan edilmesi yönündeki girişim için yapılan açıklamaların bazıları şöyle:

Prof. Dr. İbrahim Ethem Derman: Aratos İ.Ö. 315-245 yıllarında yaşamış bir şair gökbilimcidir. 2022’nin Aratos Yılı olması Tarsus’a yakışır. Aratos, Tarsus için büyük bir şanstır.

Remzi Karabulut (Yazar): Hesabı şiirle yapıp göğün ışık ve sonsuzluğundan gözlerini ayırmayan bir felsefeci aydınla aynı topraklarda soluk almak kıvanç verici. Tüm aydınlar gibi onu da anmak ve yaşatmak öncelikli borcumuzdur. 2022 matematiğin, şiirin, bilimin ve felsefenin yılı olsun. Daha ne olsun!

Prof. Dr. Ahmet Ünal: Tarsus’ta bir filozof adına anlamlı bir proje başlatılmış. 2022’nin Aratos yılı ilân edilmesi yönündeki çabaları destekliyorum. Geçmiş değerlerin tümüre uğrayan toplum hafızasından silinmemesi için yılmadan çalışan, didinen Uğur Pişmanlık’a başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Tarsus Belediye’sini de böylesi hassas ve önemli bir konuya verdiği değer için tebrik ediyorum.

Doç. Dr. Mustafa Günay: Tarsus’un felsefe tarihinde Stoacı filozofların evi-yurdu olması bu şehrin uygarlık tarihindeki yerinin de somut bir göstergesidir. Bu bağlamda 2022 yılının “Aratos Yılı” olarak kabul edilmesi çok olumlu bir karar ve gelişme olacaktır.

 Prof. Dr. Zehragül Aşkın: Bilim ve felsefe dünyasının gözlerini Tarsus’ta çevirmek, bu kent için tarihsel bir dönüm noktası olur. Tarsus da Aratos da bunu hak ediyor. Umarız 2022 ‘Aratos Yılı’ olarak ilan edilir. Bunun için çaba göstermek gerek.

Uğur Pişmanlık (Gazeteci-Yazar): Tarsuslu filozof Aratos, binlerce yıllık uykusundan uyandı ve uzun bir süredir aramızda dolaşıyor. Aratos günümüze 17 yıldır adına yayımlanan dergi, sanatevi ve felsefe okulu ile yeniden hayat buldu. Tarsus’ta Aratos Yılı yönündeki çabaların altı boş değil. Şimdi 2022’nin Aratos Yılı ilan edilmesi için bir girişim var. Tarsus’u yeniden felsefe kenti yapmak için. Gericiliğin hüküm sürdüğü bu topraklarda yeni bir aydınlanma için. Aratos’un ışığı yeniden yaşadığı kentin üstüne düştü. Bu ışığı, toplumun aydınlanması yolunda değerlendirme görevi bizi bekliyor.

Abdullah Dörtlemez (Kültür Bakanlığı E. Müsteşar Yardımcısı):  Kültür tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden olan hemşerim filozof Aratos’u olması gerektiği biçimde yıl boyu anmak, elbette ülkem için ve Tarsus için bir onurdur. Tarsus Belediyesi’nin bu yönde başlattığı girişimi kutlamak gerekir.

2022’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Aratos Yılı” ilan edilmesi yönünde görüş bildirerek destek veren diğer isimler ise şunlar: Prof. Dr. Harun Tepe (Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü), Hüseyin Adıbelli (Arkeolog), Ayşe Yetmen (Yazar), Dr. Ali İhsan Ökten (SBÜ Adana Şehir Hastanesi/Beyin Cerrahi Kliniği), Prof. Dr. H. Sinan Özbek (Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı), Kazım Güçlü (Tiyatro sanatçısı ve yönetmen), Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Felsefeci), Fazilet Çulha (Yazar), Ekrem Kahraman (Tarsuslu yazar, sanatçı, şair), Prof. Dr. İzzettin Önder (İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi), Prof. Dr. Mustafa Şahin (Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Ayca Öztorun (Yazar), Prof. Dr. Aytül Kasapoğlu (Başkent Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı), Emin Karaca (Yazar/Türkiye Yazar Sendikası eski genel başkanı), Orhan Aydın (Tiyatro sanatçısı ve sinema oyuncusu), Seval Deniz Karahaliloğlu (Yazar), Semihi Vural (İç mimar-Yazar), Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü), Doç. Dr. Muharrem Açıkgöz (Gaziantep Üniversitesi Felsefe Bölümü), Işık Öğütçü (Yayıncı), Ali Özenç Çağlar (Yazar), İbrahim Öngü (İçel Tv. Program yapımcısı ve sunucu), Sinan Doğan (Gazeteci), Yasemin Kırğıl (Kooperatifçi), Hasan Fuat Sarı (Heykeltıraş), Girne Aydın (Öğretmen), Filiz Arslan (Eğitimci), Mehmet Akay (Mali Müşavir), Bülent Akbaş (Fotoğraf sanatçısı), Hasan Canel (Heykeltıraş), Ziya Aykın (Mali müşavir/İSK eski başkanı), Prof. Dr. İlter Uzel (Ç.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi eski dekanı) (Haber Merkezi)