Uzaktan ve pahalı | Güney Gazetesi Mersin

Uzaktan ve pahalı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın altyapısı sağlam dediği EBA kısa sürede tıkandığı için öğretmenler uzaktan canlı dersleri zoom programı üzerinden vermeye başladı. Ancak zoom programı belli bir süreden sonra ücretli ve velilerin internet paketinden harcıyor. Bu uygulamanın veliye maliyetinin ne kadar olduğu cep telefonu faturaları geldiğinde görülecek.

Uzaktan ve pahalı


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim uygulaması olan EBA’yı yürürlüğe koyduğunda operatörler, sistemde öğrenci velisi olarak kayıtlı olan kişilerin telefon hatlarına 8 GB internet tanımlamıştı. Öğrenciler EBA uygulamasını kullandığında bu 8 GB’lik paketten veri kullanımı oluyordu.

Yeni eğitim döneminde EBA aşırı yoğunluktan tıkanınca sistem öğrencileri otomatik olarak zoom programına yönlendirmeye başladı. Programlar arasında geçiş yapılırken sistem ücretli bir ağa geçildiği konusunda uyarıyor. Öğrenci EBA üzerinden diğer linke geçtiğinde öğrenci velisinin telefonuna tanımlı internet paketinden veri kullanımı başlıyor.

Zoom programı belli bir süre veri ücreti almıyor ancak bir öğrenci günde 4 ders saatini sistem üzerinde geçirdiği için velilerin internet paket aşımı yapması, bunun sonucunda yüklü miktarda fatura ödemesi olası. Milli Eğitim Bakanlığı’nın danışma hatlarını arayan velilere ise konuyu öğretmenleriyle görüşmeleri öneriliyor.