İşçi tehlikede, patron kar derdinde | Güney Gazetesi Mersin

İşçi tehlikede, patron kar derdinde

Mersin Serbest Bölge’de üretim yapan tekstil atölyelerinde her geçen gün vakalar artarken, işçilerin karantinadayken bile çalıştırıldığı iddia edildi. Geçtiğimiz haftalarda kronik rahatsızlığı olan Emirhan Kezer isimli işçinin hayatını kaybetmesi ile gündeme gelen tekstil atölyesi tedbir almak yerine işçilerin hayatını tehlikeye atarak üretime devam ediyor.

İşçi tehlikede, patron kar derdinde


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Serbest Bölge'deki tekstil atölyelerinde Covid-19 vakalarında yaşanan artışa rağmen iş veren üretime ara vermek yerine karantinada olan işçileri işe çağırarak çalışmaya mecbur bırakıyor. Salgının orta yerinde ücretli izine çıkmaları gereken işçiler geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda bırakıldıklarını söylüyorlar.

Kronik rahatsızlığı bulunan ancak çalışmak zorunda bırakıldığı için koronavirüse yakalanan ve geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Emirhan Kezer'in çalıştığı atölye üretime ara vermek yerine karantinada olması gereken işçileri çalıştırarak bir skandala daha imza attı.

Şerbet Bölge'deki atölyelerde yaşanan vakaları sosyal medya hesabından hemen hemen hergün duyuran ve yetkilileri bu konuda defalarca önlem almaya çağıran Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, bu konuda kendilerine gelen şikayetler olduğunu belirterek, "Patronlar için paranın işçilerin hayatından daha önemli olduğunu açığa çıkaran yeni bir şikâyet geldi. Karantinadayken işe çağrılan işçiler olduğunu ve bunun duyulmasını isteyen işçi arkadaşımızın anlattıkları sağlık bakanlığı tarafından karantina süresinin 10 güne düşürülmesinin, işçilere test yaptırmadan iş başı yapabilmesi şartı getiren bu yeni düzenlemenin de ne kadar tehlikeli olduğunu göstermektedir. Henüz bu uygulama yok iken, karantina süresi devam ederken işçileri işe çağıran patronların gözü paradan başka bir şey görmemektedir" dedi.

 

"DENETİM YAPILMIYOR MU?"

Söz konusu firmanın üretime ara vermek yerine karantinadaki işçileri çalıştırma cesaretini nereden aldıklarını soran Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, sosyal medya hesabındaki paylaşımında şu ifadelere yer verdi:" Karantina nedeniyle işletme kapalı olması gerekirken bazı bölümlerin açık tutulduğu günlerde firmada bulunanlara "burası ayrı bir cumhuriyet" dedirten öz güvenin kaynağı nedir? Denetim mi yapılmamaktadır yoksa yapılan denetimleri bir şekilde atlatıp her şeye olduğu gibi devam edebilme cesareti mi göstermektedirler? Yahutta bu gücü #Zara'dan mı almaktadırlar? Karantinada kalması gereken işçileri ne cüretle çalıştırmışlardır?"

 

" SESİMİZİ DUYURUN"

Yaşananlarla ilgili Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği'ne bir işçinin gönderdiği mesajda ise şu ifadeler yer alıyor:

“Arkadaşlar, herkese merhaba. İsmim gizli kalsın. Ben Lale Tekstil’de çalışıyorum. Bu vakalar göz göre göre geldi resmen. 70’ten fazla vaka çıktı. Vakalar arttıktan sonra mecburen kapatmak zorunda kaldılar. Hiçbir önlem almayıp bütün sorumluluğu maske taktırarak bizim üzerimize bıraktılar. Onun dışında kendilerinin aldığı bir tane bile önlem yoktu. Emirhan kardeşimiz maalesef hayatını kaybetti geçen hafta. Arkadaşlarımız karantinada olmasına rağmen işe çağırdılar. Bazı arkadaşlarımız geçim sıkıntısı nedeniyle mecburen gitmek zorunda kaldı. Sesimizi duyurursanız sevinirim.”

 

TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR GİZLENİYOR

Öte yandan bir başka firmada ise testi pozitif çıkan işçilerin durumunun diğer  işçilerden gizlendiğini ifade eden Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, testi pozitif çıkan işçiyle temasta bulunanlara test yaptırmaları çağrısında bulundu.

Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı :

"Koronavürüs bulaşan tüm arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Firmada acilen koronavirüse yakalanan işçilerle temasta olan tüm işçiler, aynı servisi kullananlar, yemekhanede yakın oturanlar, üretim alanında yakın mesafede bulunanlar acilen test yaptırmaya gönderilmeli, firmada karantina tedbirleri alınmalıdır.

Firma yetkilileri ise sadece iki kişide korona çıktığını, gerekli önlemlerin ise alındığını söylemektedir. Şikayetçi işçi ise söylenenlerin doğru olmadığını, denetim için gelindiğinde kameralara bakılmasının yeterli olacağını beyan etmektedir.

Sendikamıza gelen şikayetler şöyle:

“Ben RAYSİ’de çalışanım. İsmim lütfen gizli kalsın. 5 arkadaşımızın testi pozitif çıktı ve iş yeri bunu yalanlıyor. Hiç bir önlem alınmıyor. Sosyal mesafe yok. Yemek sırasında, çay molasında iç içeyiz. Maske verilmiyor, kendi imkânlarımızla alıyoruz. Denetim gelince dezenfektan ve önlemler alınıyor. Lütfen ismim gizli kalsın, korkuyoruz. emir arkadaşımız gibi ölmek istemiyoruz. Ayrıca denetim önce diğer atölyemize, TREND’e gittiği için oradan hemen haber veriyorlar, önlem alınıyor. Ve şimdi serviste öğrendik bir arkadaşımızın testi pozitif.”