Belediyelerin yol tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Belediyelerin yol tartışması

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyeler arasında yaşanan ‘yol kimin sorumluluğunda’ tartışmalarına son vermek için yol ağı haritaları hazırladıklarını ve ilçe belediyeleriyle paylaştıklarını söyledi. Bazı ilçe belediye çalışanlarının, yolların sorumluluğunun kime ait olduğu konusunda vatandaşı manipüle ettiğini iddia eden Seçer, “Biz de durumun farkındayız. Karmaşa var. Bunun yasal zemine oturtulması gerektiğini ben de düşünüyorum” dedi. Belediye meclisinde, HDP’li üye Ali Tanrıverdi, komisyon seçimlerinin zamanında yapılmadığını, bu nedenle komisyonların aldıkları kararların yok hükmünde olduğunu ileri sürdü. HDP’li meclis üyeleri bu gerekçeyle tüm komisyon raporlarına red oyu verdi.

Belediyelerin yol tartışması


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile proje bazlı protokol yapma, Mili Eğitim Müdürlüğü ile meslek edindirme kursları ve kız öğrencilerin spora teşvik edilmesi projelerinde protokol yapma yetkisinin Başkan Vahap Seçer’e verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

Mecliste, otogar esnafının belediyeye olan borçlarında faiz ve avukatlık ücreti işletilmemesi ile teklif komisyonlara sevk edildi.

 

‘BELEDİYELER VATANDAŞI MANİPÜLE ETMESİN’

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki yol yetkisi tartışmaları da gündeme geldi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Vahap Seçer,  “Güzerhgahlar kanunla belirlenmiş. İlçe belediyelerinin, mahallelerle bağlantı yolları ve 15 metre caddeler, bulvarlar bizim yol ağımızdadır. Bunun dışındakiler ya ilçe belediyesinindir, ya Karayolları’nındır, ya DSİ’nindir, ya arazi yollarıdır. Bunların düzenli bir şekilde tanzim edilip herkesin yol ağının belirlenmesi lazım. Bunda hemfikiriz. Ama iş vatandaş nezdinde bu görev alanı size ait, bu görev alanı bize ait noktasına geldiği zaman, vatandaş şöyle bir şikayetle geliyor; diyor ki, sizin koordinasyona gittik dedi ki ilçeye ait. İlçeye gittik dedi ki Büyükşehir’e ait. Şimdi burada ya art niyet var. Ya bilgi noksanlığı var. İkisini bir birinden ayırmak lazım. Biz bu konuda bürokratlarımıza eğitim verelim. Bu konuda telkinde bulunalım. Olabilir, benim yol ağımdır. Bunu vatandaşa maniple ederek, yanlış bilgi vererek, diğer bir kuruma düşman etmeyelim. Bunu husuletle, suhuletle çözelim. İlçe belediyelerin çalışanları bunu yapıyor. İlçe belediyelerinden bize yönlendiriyorlar. Ben bürokratlara söyledim, yanlış bilgi vermeyin. Sahiller benim sorumluluğumda değil Sahil kirliliğinin Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandığını sanıyor vatandaş. Ara sokaklar bana ait değil. Vatandaş şikayet ediyor. Bak bakalım diyorum çöp kutusunun üzerinde ne yazıyor. Birbirine girmiş yerlerde yetki devri yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

‘KARMAŞA VAR’

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın yol ağlarında yetkilileri belirleyelim önerisi üzerine Seçer, “Biz çalışmalarımızı tamamlamışız. Kırsalda 3060 km yol ağını belediyelerle paylaşalım. Haritalar ilçe belediyelerine gönderilmiş. İncelesinler” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in  “Yetki devirleri olabilir. Evin salonunu birinin, mutfağını birinin temizlemesi doğru değil” şeklindeki sözleri üzerine de Seçer,

“Biz de durumun farkındayız. Karmaşa var. Bunun yasal zemine oturtulması gerektiğini ben de düşünüyorum. Şu an yapmamız gereken yol ağlarımızı belirlemekti. Yaptık, ilçe belediyelerimize gönderdik. 2 Nisan 2020 tarihinde tüm ilçelere yol haritalarımız gönderilmiş” ifadelerini kullandı.

 

TOLLU İLE SEÇER ARASINDA KANUN ATIŞMASI

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da, ilgili kanunlarda,  “Köyleri birbirine bağlayan yollar Büyükşehir Belediyesi’nindir” ifadesinin yer aldığını savundu.

Başkan Vahap Seçer ise Tollu’nun bu iddiasına bir başka iddia ile karşılık verdi. Seçer, “Yasalarda yorum farkı var. Mahalleleri ilçelere bağlayan yollar Büyükşehir’e -aittir. Yasa böyle. Mahalleleri birbirine bağlayan demiyor orada. Bu yorum farkı. Ya da bir mahalleden Karayolları güzergahına bağlanan yol. Bu bize mi ait, size mi, ben orada çalışma yapabilir miyim? Karmaşa burada. Bütün yollar Büyükşehir’e çıkıyor. ü DSİ yolları, arazi yolları, sahil. Büyükşehir’e git, Büyükşehir’e git. Ulaşabildiğimiz yere kadar gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TANRIVERDİ: KOMİSYON KARARLARI YOK HÜKMÜNDE

Belediye meclisinde, Tarsus’ta bir AVM’yi de yakından ilgilendiren 5 binlik planla ilgili komisyon raporu görüşülürken HDP’li üye Ali Tanrıverdi’den çarpıcı bir iddia geldi. Belediye meclisinin ihtisas komisyonu seçimlerini zamanında yapamadığını iddia eden Tanrıverdi şunları söyledi:

“Belediye meclisi, 8.7.2020 tarihinde ihtisas komisyonları seçimi yapılması gerekiyordu. Yapılmadığı halde bu komisyonlar çalışmaya devam etti, kararlar havale edildi. Olmayan komisyonlara havale yapıldı. Bu geçersizdir. Bunun hiçbir hükmü yoktur. Hükmen süresi bitmiş olan ve seçilemeyen komisyona havale yapılmaması gerekirdi. Komisyon başkanlarının da süresi geçen komisyonu çalıştırmaması gerekirdi. Bir takım kararlar alındı. Örneğin nükleer iletim hatlarıyla ilgili karar alındı. O karar da hükümsüzdür. Bundan sonraki kararları reddediyoruz.”

Başkan Vahap Seçer de Tanrıverdi’nin bu iddiasına “-Biz komisyon seçimlerini ikinci toplantıda değil, aynı toplantının ikinci bileşiminde yaptık. Yaptığımız işlem yasalara aykırı bir işlem değil. Toplantı başka, toplantı içinde birleşim başka bir şey.  Bunu bir imar konusuna ya da daha önce alınan nükleer kararına bağlamanız beni üzdü. Yazı işlerimizden hukuki durumla ilgili bilgi alabilirsiniz” diye yanıt verdi.