En düşük işçi maaşı 3300 lira oldu | Güney Gazetesi Mersin

En düşük işçi maaşı 3300 lira oldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A.Ş’de çalışan 1187 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi uzlaşmayla sonuçlandı ve imzalar atıldı. Sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı 3300 lira oldu. Yetkili sendika Genel-İş’in şube başkanı Kemal Göksoy, “AKP hükümeti bize 2324 lira maaşı layık görmüştü. Ama biz bu sözleşmeyle bunu aştık. 3300 liranın altında maaş alan işçimiz olmayacak” dedi” dedi. Sözleşmeye imza koyan İmar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan da, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in emekçi dostu bir başkan olduğunu gösterdiğini ifade etti. Uyan, Belediye-İş Sendikası’nın grev kararı almasının işçilerin greve çıkacağı anlamına gelmediğini de savundu.

En düşük işçi maaşı 3300 lira oldu


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İmar İnşaat ile Genel-İş Sendikası arasında 1187 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Toplu İş Sözleşmesi imzası nedeniyle İmar İnşaat A.Ş bahçesinde düzenlenen törene Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok da katıldı. Çok sayıda işçi de imza törenini izledi.

Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy,  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, seçimlerden önce bir eyleme katıldığını ve orada “Emekçinin yanında olacağım” diye söz verdiğini hatırlattı.

Göksoy,  “Vahap Seçer, her türlü zorluğa rağmen eşitlikçi, demokratik bir yaklaşımla toplu iş sözleşmemize katkı sunmuştur. Sayın belediye başkanımıza verdiği sözü tuttuğu için teşekkür ediyorum” dedi.

DİSK Genel İş’in önceki dönemde İmar İnşaat A.Ş’den zorbalıkla çıkarıldığını, ancak yeniden örgütlenerek TİS yetkisini kazandıklarını ifade eden Göksoy, “AKP hükümeti biz belediye işçilerini kadroya alacağını söyledi. Ama almadılar.  Bizi yüzde 4+4’e mahkum etmek istediler.   AKP bize AGİ dahil 2324 lirayı reva görüyordu. Biz bunu aştık. Yüzde 4+4’ü de aştık, 2324 lirayı da aştık. Bu sözleşmeyle, İmar İnşaat A.Ş’de 3300 liranın altında maaş alan işçi olmayacak” diye konuştu.

 

‘KAZANAN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ OLDU’

İmar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan da, “Mersin Büyükşehir Belediye başkanımız, emeğin ve emekçinin dostu Sayın Vahap Seçer’in bizlere bir talimatı vardı. Lütfen emekçilerin hakkını, hukukunu koruyacak şekilde masada olunuz demişti.  Belki biraz geç oldu ama doğrusu oldu. Sizlerin adına doğru, haklı ne kadar karar varsa bunları birlikte konuştuk ve metin haline getirdik. Bu sürece katkı sunan Sayın Başkana ve yöneticilere teşekkür ediyorum. Bunun sonunda kazanan emekçi kardeşlerimiz oldu” dedi.

Sözleşmeyle işçilerin ücretlerinde, sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldığını belirten Ali Uyan haftalık çalışma saatinin 40 saate düşürüldüğünü, işçilere aylık 400 lira gıda yardımı yapılmasının, yılın belirli günlerinde ikramiye verilmesinin sözleşmede yer aldığını kaydetti.

Uyan, “Üniversite kazanan çocuğu olan işçiye, her çocuk için ilk yıl 275 lira, ikinci yıl için de 300 lira ödeme yapılacak” dedi.

 

‘ÇALIŞMA BARIŞINI SAĞLADIK’

Uyan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A.Ş’yi alın teriyle, emeğiyle çalışan işçinin hakkının, kukunun korunduğu, çalışma barışının olduğu, işçinin örgütlenme ve kendini geliştirme hakkının garanti altına alındığı, işçinin yasalardan gelen tüm haklarını istisnasız kullanabildiği bir kurum haline getirdik. Bu sözleşme ile bunu resmileştirdik” ifadelerini kullandı.

 

BELEDİYE-İŞ SADECE GREV KARARI ALDI, GREVE ÇIKILMADI

Ali Uyan, belediyenin kadrolu işçilerinin örgütlü olduğu Belediye-İş’in grev kararını da değerlendirdi.

Belediye-İş ile belediye arasındaki TİS görüşmelerinin 75 günlük sürede tamamlanmaması nedeniyle sendikanın yasal olarak grev kararı aldığını ifade eden Ali Uyan, “Sendikanın grev kararı alması işçilerin greve çıktığı anlamına gelmiyor. Grev kararı alınması sendika açısından yasal zorunluluktu. Şimdi grevle ilgili oylama yapılır. Sanki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde grev varmış gibi bir algı operasyonu yaratılıyor. Geçmiş dönemdeki zorbalıklar karşısında sesi çıkmayan sendikacılar algı yaratmaya çalışıyor” diye konuştu.

 

İŞÇİLER DAVUL ÇALARAK KUTLADI

Genel-İş üyesi işçiler yeni toplu iş sözleşmesiyle elde ettikleri ekonomik ve sosyal hakları davul çaldırarak, meşale yakarak kutladı.

Sözleşme uyarınca İmar İnşaat A.Ş’de en düşük işçi maaşı 3300 TL oldu.  Sözleşmede ayrıca her işçiye 400 liralık gıda yardımı verilmesi, çocuğu üniversite kazanan işçilere çocuk başına ilk yıl 275 lira, ikinci yıl 300 lira verilmesi hükmü de yer aldı.