Büyükşehir’de Grev Kararı alınmasının altında yatan gerçek 22 Maddede uyuşmazlık | Güney Gazetesi Mersin

Büyükşehir’de Grev Kararı alınmasının altında yatan gerçek 22 Maddede uyuşmazlık

Belediye-İş Şube Başkanı Ali Sönmez; özellikle süt ve yoğurt parasının kaldırılmak istenmesine tepki göstererek,” 15 yıldır verilen 600 lira süt ve yoğurt parası kaldırılırsa, zam değil ücretlerde düşüş olur. Kazanılmış haklarımızdan feragat edemeyiz” dedi. Bunun yanında Büyükşehir Genel Sekreter Olcay Tok’un aralara 15’er dakikalık” çay molası” koyarak mesai saatlerinde sıkıntı yaratmak istediği bildirildi.

Büyükşehir’de Grev Kararı alınmasının altında yatan gerçek 22 Maddede uyuşmazlık


Belediye-İş Sendikası Mersin Şubesi’nin Büyükşehir Belediyesi’nde grev kararı almasının nedenleri belli oldu. Yaklaşık 85 maddelik bir sözleşme taslağı ile masaya oturan Belediye-İş Sendikası, Büyükşehir Belediye yetkililerinin 22 madde ye karşı olması sonuç grev kararı aldıklarını açıkladı.

 

SÜT VE YOĞURT PARASI KALDIRILAMAZ

Sendika Başkanı Ali Sönmez, CHP’li bir Belediye Başkanı’nın toplu-iş sözleşmesi görüşmelerine yaklaşımının bu olmaması gerektiğini ifade ederek, “Teklif edilen zam komik. İlk 6 ay için yüzde 4 ikinci 6 ay için yüzde 4.  Bunun yanında Büyükşehir’de çalışan üyelerimizin yaklaşık 15 yıldır aldığı 600’liralık süt ve yoğurt yardımı sıfırlanmak isteniyor. Zaten o yardım kalkarsa verecekleri zam eksiye döner. Ücretler daha da düşer” dedi.

 

MESAİ SAATLERİNE TEPKİ VAR

Sönmez, Genel Sekreter Vekili Olcay Tok tarafından çalışma saatlerinde değişiklik yapılmasını da eleştirerek, “12 Eylül döneminde bile böyle bir şey görmedik. Belediye’de mesai sabah 08’de başlar, 17’de biter. Saat 10’da 15 dakika, 15’de 15 dakika çay molası koyarak mesai bitimini 17.30’a çekmek istemeleri de anlamsızdır” diye konuştu.

 

22 MADDE DE UYUŞMAZLIK VAR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Belediye-İş arasında sürdürülen Toplu-İş Sözleşmesinde uyuşmazlığa neden olan 22 madde şunlar:

Sözleşmenin yürürlük. Süresi, Sendikal faaliyetlere olanak sağlamak, Sendikal izinler, Sendikada görev alanların güvenceleri, Branşta çalışma, Çocuk yardımı, Öğrenim yardımı, Aile yardımı, Yemek bedeli, Yakacak yardımı, Ek Gıda yardımı, Giyim yardımı, Temizlik yardımı, İzin yardımı, Ücret zammı, Kıdemlilik zammı, İş Güçlüğü zammı, İtfaiye İşlerinde çalışma, İşyerinde temizlik, 2. Yıl ve 3. Yıl ücret zammı ve sosyal yardımlardaki artışlar,Bir  günlük ücretli izin ve Süt ve yoğurt yardımı…

 

GREVE NASIL GİDİLECEK?

Belediye-İş Sendikası uyuşmazlık devam ederse 60 gün içinde greve gidebilecek. Ancak. Grev için önce sendika üyeleri arasında oylama yapılacak. İşciler “evet” derse greve gidilebilecek. Grev kararı çıkmazsa Yüksek Hakimliğe başvuru yapılacak. (Haber Merkezi)