Tiyatrocunun isyanı: "Tükenmişlik sendromu nedeniyle devren kiralık salon" | Güney Gazetesi Mersin

Tiyatrocunun isyanı: "Tükenmişlik sendromu nedeniyle devren kiralık salon"

Mersin’in ilk özel tiyatrolarından biri olan Arbens Sanat Tiyatrosu, pandemiden dolayı zor günler geçiriyor. Arbens Sanat’ın kurucusu ve sanat yönetmeni Mehmet Tekkanat yaklaşık 4 aydır kapalı olan salonun kirasını ödeyemediğini, ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyledi ve tiyatrocuların sıkıntılarına dikkat çekmek için salonunu devren kiralığa çıkardı.

Tiyatrocunun isyanı:


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin'in ilk özel tiyatro sahnelerinden biri olan ve birçok gencin ilk tiyatro deneyimini edindiği Arbens Sanat Tiyatrosu, pandemiden dolayı zor günlerden geçiyor. 

Kurulduğu günden bu yana hem çocuklara hem de gençlere tiyatro alanında eğitimler veren ve birçok gencin konservatuvar bölümünde tiyatroyu kazanmasını sağlayan Arbens Sanat Tiyatrosu'nun kurucusu ve sanat yönetmeni Mehmet Tekkanat içinde bulundukları zor günlere sosyal medya hesabından isyan etti. 

İsyanını sosyal medya hesabına "Tükenmişlik sendromu nedeniyle devren kiralık salon" diye yazarak dile getiren Tekkanat, pandeminin başladığı günden beri tüm çalışmalarını durdurduklarını ve 4 aydır tiyatro salonun kirasını ödeyemediklerini söyledi. Bu süreçte evinin ihtiyaçlarını kredi kartından karşılamaya çalıştığını anlatan Tekkanat, İtalya'da yüzde 65 burslu bale eğitimi kazanan ikiz çocuklarının eğitimi için de kredi çektiği için daha çok zorlandığını ifade etti. 

Sanat hayatı boyunca hiçbir belediye ve kurumdan istekte bulunmadığını oyunlarını hep ücretsiz sahnelendiğini aktaran Tekkanat, kırgınlığını şöyle dile getirdi: "Ben onlara destek oldum. Festivallere giderek Mersin'i temsil ettik. Bir yol parası bile vermediler. Ben de o günden sonra asla belediyelere yanaşmadım. Geçen yıl hem Büyükşehir’e hem de Yenişehir’e oyunlarımızı tek kuruş ücret almadan oynadık. Bir teşekkür bile etmediler. Bir çiçek olsun sunmadılar. Sen bizdensin beleşe oyna dediler oynadık."

 

"TİYATROCU DOSTLARIMDAN DESTEK GELDİ"

Drama, sahne önü oyunculuk, konservatuvara hazırlık gibi alanlarda da kurslar veren ancak pandemiden dolayı 4 aydır kapalı olan salonun masraflarını ve kirasını ödeyemediği için sosyal medya hesabına içinde bulunduğu duygularını yazdığını dile getiren Tekkanat, paylaşımının ardından diğer illerdeki tiyatrocu arkadaşlarının destek kampanyası başlattığını ifade etti. 

Bu destek kampanyasının kendisi için bir umut olduğunu kaydeden Tekkanat, "Bir umut oldu, kapatmamak için son şansımızı kullanacağım. Ülkemde bu tür dönemlerde hatta her türlü dönemde ilk sanat kurumları zarar görür. Zaten iktidarlar sanatı ve sanatın gücünü bildikleri için ilk darbeyi bizlere vururlar" diye konuştu. 

 

"BİZİ ANCAK BİZ KURTARIRIZ" 

Belediyelerin kültür birimlerinin şehir dışından sanatçı getirmesini eleştiren Tekkanat, "Dışarıdan getirdikleri sanatçı ve ekiplere verdikleri paranın onda birini bizlere verseler oyunlarımızı halka onların aracılığı ve maddi destekleriyle ulaştırsak hem Mersin kazanır hem de belediyeler.  Aradaki aracılara dünyanın parasını kaptırmazlar. Şu anda ülkenin çok şehrinden özellikle benim yazdığım ve hiç telif almadan verdiğim oyunum olan kayıp hayatları oynayan ekiplerden destek mesajları geliyor. Bu beni çok umutlandırdı. Bizi ancak biz kurtarırız" dedi.