Ölüm orucundaki avukatlar için adalet nöbeti | Güney Gazetesi Mersin

Ölüm orucundaki avukatlar için adalet nöbeti

Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, adil yargılanma talebiyle 5 Nisan 2020’de başlattıkları açlık grevini sürdürüyor. İki avukat için Mersin Adliyesinde başlatılan adalet nöbeti eylemine KESK ve Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de destek verdi.

Ölüm orucundaki avukatlar için adalet nöbeti


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Ölüm orucundaki Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliyesi için geçtiğimiz hafta Mersin Adliyesinde başlatılan adalet nöbeti ve oturma eyleminde ikinci haftaya girildi. Timtik ve Ünsal’a, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar Mehdi Zana Akkaya ve Sabahat Gençtarih de bir günlük açlık grevi ile destek verdiler. ‘Ebru ve Aytaç onurumuzdur’, ‘Siyasi yargı istemiyoruz’, ‘Savunma susmadı susmayacak’ şeklinde sloganlar atılan eylemde Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan TÜM BEL-SEN Şube  Başkanı Mustafa Özbay, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talebi ile ilgili başlatmış oldukları ölüm orucunda kritik safhaya gelindiğini belirterek, “Bu insanlar tek bir istedikleri var o da adil yargılanma hakkı. Demokratik ülkelerde olduğu gibi adil yargılanma hakkı her yurttaşın her vatandaşın hakkıdır. Bu vatandaşlarımızın da tek istedikleri bir şey var oda adil yargılanma” dedi.

“HUKUK OLMAZSA ADALET OLMAZ”

Türkiye’de hukuk devleti anlayışının son yıllarda giderek yok olduğunu öne süren Özbay, “Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti bağımsız sosyal bir hukuk devletidir diyor. Son zamanlarda hukuk devletinin sadece kırıntılarının kaldığı bir dönemde son kalan hukuk kırıntıları da yok edilmeye çalışılıyor. Bizler biliyoruz ki hukuk olmazsa adalet, adalet olmazsa demokrasi, insan hakları, eşitlik, özgürlük, can-mal güvenliği, iş-aş kısacası hayat olmaz. Bir an önce hukuk devleti örülerek herkes için adalet sağlanmalıdır. Ebru ve Aytaç için adil yargılanma talebi derhal karşılanmalıdır. Bizler Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak her türlü haksızlığa karşı meşru mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu.

 Bir günlük açılık grevinde bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi Avukat Mehdi Zana Akkaya da Timtik ve Ünsal’ın taleplerinin sonuna kadar arkasında olduklarını belirterek, “Cezaevinde başlattıkları ölüm orucuna şuan rızaları dışında kaldırıldıkları hastanende zorla müdahale tehdidi altında bulunduruluyorlar. Zorla müdahalenin cinayet olduğunu söylüyoruz. Arkadaşlarımızın talebi bizim talebimizdir” dedi.

 Avukat Sabahat Gençtarih de iki avukatında ölümün eşiğine geldiğini ifade ederek, “Ebru ile en son 192. Günde cezaevinde görüştüğümde bu sorunun sadece kendisinin ve Aytaç’ın sorunu olmadığını bu ülkede yaşayan herkesin sorunu olduğunu söyledi. Bugün bizim dosyamızda sahte bir tanıkla karar çıkartıp, bize hapis cezaları verdirip hızla istinaftan çıkaran üst akıl yarın bir gün herkesin kapısını çalar. Bu sadece bizim başımıza gelmiyor bu sebeple dayanışmanızı talep ediyoruz demişti. Tam da bu noktadan dayanışıyoruz” diye konuştu.