Virüs AVM’lere sıçradı | Güney Gazetesi Mersin

Virüs AVM’lere sıçradı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü, Forum Mersin’de yer alan ünlü bir mağazanın çalışanlarında koronavirüs çıktığını, mağaza yönetiminin vakaları gizlediğini iddia etti. Yöneticileri önlemek almamakla, çalışanların hayatını tehlikeye atmakla suçlayan TİP, tüm Mersin halkını Forum AVM’de bulunan mağazaları boykot etmeye çağırdı.

Virüs AVM’lere sıçradı


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin’de Covid-19 vakaları mağaza çalışanlarında da görülmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Serbest Bölge'de tekstil atölyelerinde çalışan işçilerde Covid-19 görüldüğü kamuoyuna yansımış, bir işçi de hayatını kaybetmişti.

Serbest Bölge'deki tekstil atölyelerinde çalışan işçilerin çalışma şartları ve vakaların artışı ile ilgi basında sık sık haberler yer almasının ardından AVM çalışanlarının da risk altında olduğu ve çok sayıda mağaza çalışanın testlerinin pozitif çıktığı iddia edildi.

Konuyu gündeme getiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü, Forum Mersin önünde yaptıkları basın açıklaması ile mağaza yönetimini protesto etti.

TİP Mersin İl sorumlusu Bülent Ufuk Ateş, bundan birkaç hafta önce mağazada bir çalışanın testinin pozitif çıktığını ancak yetkililerin hiçbir önlem almadığını, bugün ise sayının giderek katlandığını söyledi.

Toplumun bir yandan koronavirüs salgını ile mücadele ettiğini bir yandan da patronların ve hükümetin bu konudaki duyarsızlığıyla karşı karşıya olduklarını belirten Ateş, "Kentimizde oldukça dramatik günler yaşıyoruz. Salgının ilk döneminde halkımızın gösterdiği özveri ve disiplin sayesinde virüsün en az görüldüğü yerlerin başında Mersin geliyordu. Ancak patronların kar hırsı ile iktidarın politikaları sonucu şehrimiz pandeminin yeni merkezlerinden oldu" dedi.

 

20 ÇALIŞANDA VİRÜS İDDİASI

TİP Mersin İl Örgütü'nün, ilk vakanın görüldüğü anda konuyu gündeme getirdiğini ve yetkilileri uyardığını anımsatan Ateş, "Anılan iş yerinin kapatılarak karantinaya alınması gerektiğini, işçilere de ücretli izin verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştuk. Bu uyarımızın dikkate alınmaması hiçbir tehlike yokmuş gibi kar hırsıyla emekçilerin zorla çalıştırılmaya devam ettirilmesi sonucu bugün 20 çalışanda virüs tespit edildiği bilgisine ulaştık" diye konuştu.

 

MERSİNLİLERE BOYKOT ÇAĞRISI

Vaka sayısının bir mağazayla sınırlı olmadığını AVM içinde yer alan başka mağazalardaki çalışanlarında risk altında olduğunu dile getiren Ateş, şöyle konuştu:

"Öte yandan Serbest Bölge başta olmak üzere çok sayıda işçinin çalıştığı fabrikalarda ve yoksul emekçilerin yaşadığı mahallelerde salgının üst boyutlara ulaştığını biliyoruz. İş yapan patronlar ticari faaliyetlerini hızlandırıp karlarını katlarken sendikasız, güvencesiz çalışan işçilerini 'sesinizi çıkarmayın kimseye söylemeyin yoksa kendinizi kapı önünde bulursunuz' diye tehdit etmekteler. Yani emekçilere 'kırk katır mı kırk satır mı?' ikileminde olduğu gibi virüsten ya da açlıktan ölme tercihiyle baş başa bırakılmaktadır.

Tüm patronlar bilsinler ki işçiler ve emekçiler sahipsiz değildir. Türkiye İşçi Partisi tüm emekçilerin partisidir ve patronlarla mücadele kararlılığını hep göstermiştir.

Mersin halkını da mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Kâr hırsı uğruna tüm kente virüsün yayılmasına neden olan AVM'deki mağazaları boykota çağırıyoruz"