"Nükleer santrallerden vazgeçin" | Güney Gazetesi Mersin

"Nükleer santrallerden vazgeçin"

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Sabahat Aslan, Türkiye’nin tarihte yaşanan nükleer facialardan ders çıkarması gerektiğini belirterek, nükleer santral projelerinden vazgeçmesi çağrısında bulundu.




ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.  ABD'nin, Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası atmasının üzerinden 75 yıl geçtiğini anımsatan Aslan, nükleer santral ve nükleer silahlanmaya bir kez hayır dediklerini vurguladı. Aslan, "ABD'nin Hiroşima ve Nagazakiye attığı atom bombaları, 500 bin kişinin ölümüne 1 milyona yakın insanında yaralanmasına neden olmuştur. Nagazaki ve Hiroşimaya atılan bombalarının insanlık üzerinde yarattığı felaketlerin izleri günümüzde halen devam etmektedir. Bombalar yüzünden ölen insanları saygıyla anıyor, bu bombaları masum insanların üzerine atan Amerika Birleşik Devletlerini lanetliyoruz" dedi.

 

"TARİH BOYUNCA İNSANLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU"

Nükleer santrallerde, atom bombalarının ve nükleer silahların ham maddelerinin üretildiğini belirten Aslan, "Nükleer santraller tarih boyunca milyonlarca insanın ölmesine, sakat yaşamasına, ekolojik dengenin bozulmasına ve hesaplanamayan milyarlarca para değerinin heba olmasına neden olmuştur. Nükleer santrallerin insanlığa verdiği ekonomik ve sosyal zararlarının korkunç boyutlarını Çernobil ve Fukuşima da gördük. Dünyada birçok ülke, nükleer santrallerin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetlerinin çok yüksek olması ve  atık sorununun çözülemeyişi, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaratmış olduğu felaketler nedeniyle artık nükleer santrallerden vazgeçmektedir"  diye konuştu.

 

"NÜKLEER FELAKETLERDEN DERS ÇIKARMALIYIZ"

Tarihte yaşanan nükleer felaketlerden ders çıkarmayan Türkiye’nin, nükleer santral yapımında ısrarcı olduğunu ifade eden Aslan,şunları söyledi :" Halkın ve bilim insanlarının itirazları görmezden gelinerek yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında meydana gelen çatlaklar, ilerde meydana gelecek felaketlerin işaretidir. Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatında meydana gelen olumsuzluklar kamuoyundan gizlenmekte olup, ÇED raporu hükümsüzdür. Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ilgili olumsuzluklara karşı hukukta gereğini yapmamaktadır"

 

HÜKÜMETE SANTRALLERDEN VAZGEÇİN ÇAĞRISI

Nükleer santrallerin yaşamı bitireceğini, kamu kaynaklarına zarar vereceğini dile getiren Aslan,Türkiye’de yapılması planlanan tüm nükleer santrallarden  vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Aslan "Yaşadığımız topraklarımızı, işimizi, aşımızı sağlığımızı ve geleceğimizi korumak için,

Ülkemizde Nükleer santrallerin kurulmasını, Ülkemizim nükleer çöplük olmasını Ülkemizde nükleer silahların üretilmesini istemiyoruz.

Kamuoyunu başta Akkuyu Nükleer Santral projesi olmak üzere tüm nükleer santrallere karşı mücadele etmeye ve hükümeti, ülkemizde planlanan tüm nükleer santral projelerinden vazgeçmeye çağırıyoruz"dedi.