Sağlıkçılar risk altında | Güney Gazetesi Mersin

Sağlıkçılar risk altında

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, Mersin genelinde son haftalarda Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Doğan, 80’e yakın sağlık çalışanın testinin pozitif olduğunu ancak bu verileri Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü vermediği için sayılara sağlık çalışanlarının verdiği bilgilerden ulaştıklarını söyledi.

Sağlıkçılar risk altında


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Salgınla mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanları her fırsatta yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini dile getiriyor. Sağlık çalışanlarının en büyük talebi Covid-19'un meslek hastalığı olarak tanımlanması ve bu konudaki taleplerinin bir an önce karşılanması. Mersin’deki sağlık çalışanlarının son durumu hakkında görüş aldığımız SES Mersin Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, Mersin genelinde kesin olmamak kaydıyla 80'e yakın sağlık çalışanın testinin pozitif olduğunu anlattı. Doğan, "Mersin’de sağlık çalışanlarının covid sayısı tam olarak bilinmemekle beraber yaklaşık 80 kişi olduğunu tahmin ediyoruz ne yazık ki verileri bakanlık ve il sağlık müdürlüğü vermediği için biz bu sayılara çalışanlardan alıyoruz. Bunların hepsi teyit edilemiyor bu nedenle net bir sayı veremiyoruz. Ama şu bir gerçek ki covid pozitif olan sağlık çalışanlarında son dönemde bir artış var" dedi.

 

"COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ"

Covid-19'un meslek hastalığı veya iş kazası olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Doğan, ancak buna Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı'nın karşı çıktığını söyledi. Doğan, "Sağlık çalışanlarının bu hastalığa direk maruz kaldıkları için diğer meslek hastalıklarında veya iş kazalarında olduğu gibi kabul edilmesi lazım. Örnek olarak kot taşıyanların akciğer kanseri olduğu zaman bunu meslek hastalığı olarak kabul edilip ve meslek hastalığına yakalanan insanlar daha farklı getirileri oluyor en azında gelecekte ailesine sosyal yardımları daha fazla oluyor bu nedenledir ki SES olarak ve TTB olarak Danıştay’a bu konuda ayrı ayrı dava açıldı" diye konuştu.

 

"VAKA SAYILARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILMIYOR"

Mersin’de COVID-19 vakasından çok hızlı bir artış olduğuna dikkat çeken Doğan, ancak yetkililerin bunu kamuoyu ile paylaşmadığının altını çizdi.

Doğan," 1 Haziran’da kısıtlamaların kaldırılmadan önceki toplam sayısı kısıtlamalar kalktıktan sonra on gün içinde aynı vakaya yetiştik. Bu ne demektir bu kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber çok ciddi bir vaka sayısı ile karşı karşıyayız. Vaka sayılarını tam olarak bilmiyoruz bilemememizin nedeni sağlık müdürlüğü ve valilik ne yazıkki vaka sayısını kamuoyu ile paylaşmıyor.

İlimizde bulunan İl Pandemi Kurulu normalde haftada bir toplanması gerekirken ne yazık ki ne zaman kaç günde bir toplandığı bilinmiyor.

İl Pandemi kuruluna dahil olan Mersin Tabipler odası ve Büyükşehir belediye Başkanlığı ne yazıkki bu toplantılara ya çağrılmıyor ya da son anda çağrılmakta. Çağrılmış olsalar bile Mersin Tabipler odası Pandemi konusunda önerilerini hiçbir şekilde görüşü alınmamakta.

Biz sendika olarak il Pandemi kuruluna müdahil olmak istedik ancak Valilik ve sağlık müdürlüğü yazdığımız yazılara yanıt bile vermedi. Sonuç olarak, covid 19 salgınında Mersin il genelinde tek kişi karar vermekte bu kararlarda ne yazık ki merkezi yönetimden gelmekte. Yereldeki farklılıklarla ilgili herhangi bir tedbir alınmamakta"

 

"MEVSİMSEL GRİP VE COVİD-19 AYRIMI ZORLAŞACAK"

Mevsimsel gribin başladığı dönemde sağlıkçıların daha çok zorlanacağını dile getiren Doğan, "Okullar açıldığında mevsimsel gribin başlamasıyla beraber hastalıkların ayrımının yapılması sağlıkçılar açısından çok zor olacağı bir realitedir, hangi hastanın grip hangi hastanın COVID-19 olduğu ayrımı zorlaşacak böylelikle salgının çok hızlı bir şekilde artması yayılması ile karşı karşıya kalacağımız bir realitedir. Gerekli önlemlerin okullar açılmadan ve mevsimsel gribin Başlamadan önce planlanmalı" dedi.