"Koruyamıyorsanız inin o koltuklardan" | Güney Gazetesi Mersin

"Koruyamıyorsanız inin o koltuklardan"

Kadın Cinayetleri Platformu üyesi Yasemin Görkem Avcı, “2019 yılında 474 kadın öldürüldü. Farkında mısınız? Her biri bir can. Dün Pınar’a olanlar yarın bir gün içimizden birine olabilir. Eğer siz kadınları koruyamıyorsanız inin o koltuklardan biz kadınları koruruz” dedi.




ESRA YAĞMUR

Mersin’de kadın örgütleri, Muğla'da eski erkek arkadaşı tarafından öldürülen Pınar Gültekin için yine alanlara indi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla Özgecan Aslan Meydanı'nda toplanan kadınlar "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Kadın cinayetlerini durduracağız" pankartı açtı. ' Yasayı uygula kadını yaşat', 'Kadın cinayetlerini durduracağız ' şeklinde sloganların atıldığı eylemde bugüne kadar vahşice öldürülen kadınların isimleri okundu.  Burada konuşan Kadın Cinayetleri Platformu üyesi Yasemin Görkem Avcı, daha birkaç gün önce yine Özgecan Aslan Meydanı'nda İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin geri çekilmesi için bir araya geldiklerini anımsatarak, "Bu tartışmanın üstüne sadece 2 gün sonra Pınar Gültekin vahşice katledildi. Pınar ve öldürülen binlerce kadının tek bir katili yok. Bir diğer katili de bu sözleşmeyi uygulamayanlardır. Sırf sesini çıkarmadı diye, kırmızı ruj sürdü diye, kısa giyindi diye ve bunun gibi binlerce saçma ve gereksiz bahanelere iyi hal indirimi uygulayanlardır" dedi.

 

"BİZİ KORUYAMIYORSUNUZ"

2020'nin ilk altı ayında 118 kadının, sadece Haziran ayında ise 28 kadının öldürüldüğünü anlatan Avcı, "2019 yılında 474 kadın öldürüldü. Farkında mısınız? Her biri bir can. Dün Pınar'a olanlar yarın bir gün içimizden birine olabilir. Bizim can güvenliğimiz yok ve bizi koruyamıyorsunuz. Üstüne biz ses çıkarttığımızda şiddet uyguluyor, ters kelepçeyle alıyorsunuz. Fakat biz 6284 uygulanana kadar, kadın cinayetleri durana kadar buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz" diye konuştu.

 

"KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR ÜRETENLER SUÇA ORTAKTIR"

Platform üyesi Özge Çabuk ise, konuşmasında kadın düşmanı politikalar üretenlerin, kadın cinayetlerine ortak olduğunu söyledi.  Çabuk, "Her kadın katilinin birbirinden nasıl beslendiğini, onları bu düzenin nasıl koruduğunu biliyoruz. Kadınların böyle eziyet edilerek öldürülmesine geçit verenler, kadın katillerine iyi hal ve haksız tahrik indirimi verenlerdir. Kadın cinayetlerini durdurmak için hiçbir önlem almayan, kadınları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesini ise tartışmaya açanlardır. Açıkça söylüyoruz, kadın düşmanı politikaları üretenler, kadın cinayetlerinin suç ortağıdır" dedi.

 

"KATİLLERİ DEĞİL KADINLARI KORUYUN"

"Artık yeter, biz yaşamak istiyoruz" diyen Çabuk, İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshi tartışmalarının geri çekilmesi uyarısında bulundu. Çabuk, "Daha önce defalarca söyledik, yine söylüyoruz: Katilleri değil kadınları koruyun. Kadınlar istedikleri gibi yaşayacak. Önümüze istediğiniz engeli çıkarın; kadınlar özgürlüğü, eşitliği, yaşamlarını alana kadar durmayacak.

Ve bir kez daha buradan tüm yetkilileri, tüm kademeleri uyarıyoruz: İstanbul Sözleşmesi’ne dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Pınarları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesi’dir. Uygulayacaksınız.

Pınar Gültekin için ve öldürülen tüm kadınlar için hiç durmadan yaşam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

"KORUYAMIYORSANIZ İNİN O KOLTUKLARDAN"

Eylemde konuşan bir diğer platform üyesi Fatma Menteş de, kadınları koruyamayan siyasetçilere seslenerek, "Kadınları neden koruyamıyorsunuz" diye sordu. Menteş, "Eğer siz kadınları koruyamıyorsanız inin o koltuklardan biz kadınları koruruz. Pınar'ı itibarsızlaştırmak için söylenen sözleri daha önce de duyduk. Öldürülen binlerce kadını korumadınız, korumuyorsunuz. Koruyacak olan İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek istiyorsunuz. İstanbul Sözleşmesi'ne dokundurtmayız, tartışmaya açmanıza izin vermeyiz. Kadın katillerine ödül gibi cezalar vereceğinize ilk imzalısı olmakla övündüğünüz sözleşmeyi uygulasaydınız adını daha önce hiç duymadığımız, hiç tanışmadığımız kadın arkadaşlarımızın sadece resimleri olan dövizleri elimizde taşımazdık. Ama size söz veriyoruz. Kadın Cinayetlerini durdurana kadar mücadelemizle kazandığımız sözleşmenin her bir maddesini etkin uygulatana kadar meydanlarda olacağız" dedi.