Türkiye’nin tapu senedi: Lozan | Güney Gazetesi Mersin

Türkiye’nin tapu senedi: Lozan

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Av.Adnan Gündoğdu, Lozan Antlaşması’nın Kurtuluş Savaşı’nı taçlandırdığını belirtti. Gündoğdu, “Lozan, Türkiye’nin Misak-i Milli sınırlarının Hatay hariç kabul ettirildiği bir anlaşmadır. Lozan Antlaşmasıyla artık Türkiye Cumhuriyeti emperyalizme karşı kendini kabul ettirmiş oldu. Lozan Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedir” dedi.

Türkiye’nin tapu senedi: Lozan


Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tapu senedi olan Lozan Antlaşması'nın 97.yıldönümü! Lozan Barış Antlaşması ile Kurtuluş Savaşı resmen sonra erdi. Türkiye Sevr Antlaşması'nda kendisinden alınan topraklarını ve haklarını Lozan ile güvence altına aldı. Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Av. Adnan Gündoğdu, Lozan Antlaşması’nın Kurtuluş Savaşı’nı taçlandırdığını belirtti. Adnan Gündoğdu, “Lozan, Türkiye’nin Misak-i Milli sınırlarının Hatay hariç kabul ettirildiği bir anlaşmadır. Lozan Antlaşmasıyla artık Türkiye Cumhuriyeti emperyalizme karşı kendini kabul ettirmiş oldu. Lozan Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedir.  Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının ardından Cumhuriyet’in ilan edilmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır” dedi.

 

“LOZAN, KURTULUŞ SAVAŞI’NIN TESCİLİDİR”

Lozan Antlaşmasının önemine değinen Gündoğdu, “Lozan Antlaşması, Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığını tescilidir. Bugün Lozan Antlaşmasıyla toprak verildiği vesaire ifade ederek Lozan’ı küçültenler var. Ayasofya üzerinden Atatürk’ü hedef alanlar. Bu kişilere şunu söylemek istiyorum. Osmanlı Devleti’nin Lozan Antlaşması öncesindeki topraklarına bakmalıdırlar. Osmanlı Devleti Lozan öncesinde, Ankara Konya gibi İç Anadolu Bölgesi’ne sıkıştırılmıştı. Verilen Kurtuluş mücadelesi ve Lozan Antlaşmasıyla, günümüzdeki sınırların çizildiğini ve ülkenin kurtarıldığını görürler” sözlerini kullandı.

 

 

"LOZAN’A SAHİP ÇIKMAK, HUKUK DEVLETİNE SAHİP ÇIKMAKTIR "

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıldönümünü yayımladığı yazılı mesajla kutladı. Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının hukuki belgesi olduğunu belirten Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından başlatılan ve büyük mücadeleler ile kazandığımız, bağımsızlığımızın simgesi olan Lozan Antlaşması; 8 yıl süren Milli Kurtuluş Savaşımızın zafer belgesidir, ilk diplomatik zaferdir, laik ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş belgesidir, mazlum milletlerin emperyalizme ilk tokatıdır. Lozan Barış Anlaşması yalnızca Türkiye’nin değil, bütün mazlumlar dünyasının zafer kıvılcımıdır.   Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu zamanında batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır. Tam bağımsız, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti niteliklerine sahip çağdaş Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Antlaşması sayesinde kurulmuştur. Lozan Barış Antlaşması'na sahip çıkmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlığına, bütünlüğüne, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliğine sahip çıkmak demektir. Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıldönümü kutlu olsun. Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cephede gösterdiği başarısını diploması masasında da gösteren, Lozan Barış Antlaşması'nı imzalayan İsmet İnönü’yü ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum" ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)