‘Kanal İstanbul ekolojiye de, tarıma da darbe vuracak’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Kanal İstanbul ekolojiye de, tarıma da darbe vuracak’

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Kanal İstanbul projesinin bölgenin ekolojik dengesine vereceği zararın yanı sıra tarım alanlarına da büyük darbe vuracağını savundu. Turan, “‘Mutlak tarım arazisi’ olarak tanımlanan, korunması gereken 5 milyon 264 bin 297 metrekarelik tarım alanı projenin etki alanında yer almaktadır. Dolayısıyla İstanbul’a gıda sağlayan nitelikli tarım alanları projeyle yok olacaktır” dedi.

‘Kanal İstanbul ekolojiye de, tarıma da darbe vuracak’


HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Kanal İstanbul projesiyle vasfını yitirecek tarım arazilerini ve ormanlık alanları meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Rıdvan Turan, Kanal İstanbul’un İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açılması projesi olduğunu belirtti ve kanalın 40-45 kilometre, suyun derinliğinin ise 25 metre olmasının planlandığını kaydetti.

Projenin hayata geçirilmesiyle büyük çoğunluğu şehrin kuzeyinde yer alan kumul alanların, muhafaza ormanlarının, akarsuların, meraların, tarım alanlarının ve kentin ikliminin olumsuz etkileneceğini ifade eden Turan, “Bunun yanında İstanbul'da yüzlerce bitki ve hayvana ev sahipliği yapan ekosistem de geri dönüşü ve telafisi olmayan bir sürece girecektir. Kanal İstanbul yüzünden küresel iklim krizi derinleşerek su kaynakları da tahrip olacaktır” dedi.

Turan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı raporda Kanal İstanbul Projesi'nin, Sazlıdere ve Terkos havzalarının içinden geçtiği için ekolojik kaynakları olumsuz etkileyeceğinin, proje alanı içinde kalan mutlak tarım arazilerinin proje sonrasında tarım amaçlı kullanılamayacağının vurgulandığını kaydetti.

Turan,  “Kanal İstanbul’un etki alanının yüzde 78,83’ü farklı niteliklere sahip tarım arazilerinden oluşmaktadır. Bu alan 101 milyon 973 bin 360 metrekaredir. Başka bir ifadeyle  13 bin 243 futbol sahası büyüklüğünde bir alana tekabül etmektedir. 7 yılda tamamlanması planlanan kanal için 4 yıl boyunca kazı yapılacak ve 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp hafriyat çıkacağı iddia edilmektedir.  ‘Mutlak tarım arazisi’ olarak tanımlanan, korunması gereken 5 milyon 264 bin 297 metrekarelik  tarım alanı projenin etki alanında yer almaktadır. Dolayısıyla İstanbul’a gıda sağlayan nitelikli tarım alanları projeyle yok olacaktır” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Kanal İstanbul projesinde, toplamda ne kadar tarım alanını etkilenecek ne kadar tarım ve orman alanı vasfını yitirecektir? Proje hazırlanırken Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulanmış mıdır?  Toprak koruma projesi hazırlanmış mıdır? Projede kaldırılacak verimli toprak nerede nasıl ve ne amaçla kullanılacaktır? Kumul alanları, muhafaza ormanları, akarsular, meralar ve tarım alanları, kentin iklimi ve ekolojisi olumsuz etkileneceği bilimsel raporlarla belgelenmesi karşısında Bakanlığınız bölgede hangi tedbirleri almıştır?” (Haber Merkezi)