"LGS mağdurlarının sorumlusu MEB’tir" | Güney Gazetesi Mersin

"LGS mağdurlarının sorumlusu MEB’tir"

Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, pandemi dolayısıyla Mersin’de bu yıl LGS’ye 3 bin 871 öğrencinin girmediğini belirterek, "Sınava pandemi kaygısı ile giremeyen öğrencilerin mağduriyetinin sorumlusu sınavı bu ortamda yapanlardır" dedi.




ZELİHA ÖZİPEK

Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, Haziran ayında pandemiye rağmen yapılan ve sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan LGS sonuçlarını değerlendirdi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Şube Yürütme Kurulu, 2020 yılı LGS'nın geride pek çok tartışmayı ve hafızalardan silinmeyecek görüntüler bırakarak tamamlandığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sisteminde yaptığı değişiklikleri eleştiren Şube Yürütme Kurulu, "Eğitim sistemini yapboz tahtasına çevirirken bu politikalardan en çok etkilenen, 4+4+4 sisteminin mağduru olup 60-66 aylık okula erken başlayan bu yıl sınava giren çocuklarımız oldu. Pandemi sürecinde çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadı. 2020 yılı LGS, geride pek çok tartışmayı ve hafızalardan silinmeyecek görüntüleri bırakarak tamamlandı. LGS bir gün içinde uygulanabiliyor ancak sonuçları öğrencilerin tüm yaşantılarını etkiliyor. Mersin'de 2019 da LGS 'ye 24321 8. Sınıf öğrencisinin tamamı sınava katıldığı halde. 2020 de LGS ye  39027 8. Sınıf öğrencisinden 35156 öğrenci sınava katıldı, 3871 öğrenci sınava katılmadı. Öğrencilerin %9.92 sı katılmamıştır. Bu sene LGS 'ye yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrencinin sınava katılması bekleniyordu. Ancak pandemi nedeniyle 1. Oturuma 1 milyon 472 bin 088 öğrenci, 2. Oturuma 1 milyon 472 bin 303 öğrenci katıldı.  Buna rağmen bu yıl 4+4+4 eğitim modeline geçişle birlikte %54 oranında Öğrenci artışıyla birlikte geçen seneye göre LGS 'ye giren Öğrenci sayısında 442 bin artış oldu. Sınava katılan öğrencilerde geçen yıla oranla yaklaşık %43 artış gerçekleşti. Sınava pandemi kaygısı ile giremeyen öğrencilerin mağduriyetinin sorumlusu sınavı bu ortamda yapanlardır. Diğer bir konu daha da okulların hinterlantlarının belirlenmesidir. Birçok veli eksik ve yanlış uygulamalardan mağdur olmaktadır. 200 m uzaklıkta okul varken 2 km uzaklığındaki okula kayıt yaptırmak zorunda kalan velilerin bu sıkıntıları bir an önce giderilmelidir" dedi.

 

"ÖĞRENCİLER İSTEDİĞİ OKULLARA YERLEŞEMEYECEK"

Sınav sisteminin öğrencilerin hayatında onarılmaz yaralara yol açtınığını savunan ve bunu defalarca dile getirdiklerini ifade eden Eğitim-Sen Şube Yürütme Kurulu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi :" Öğrencilerimizin geleceğinin sorulardaki dört şıkka sığdırılmasını kabul etmediğimizi ifade ettik! Her çocuğun ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilebileceği, desteklenebileceği bir eğitim sisteminin mümkün olduğunu, dünya genelinde bunun örnekleri olduğunu belirttik. Ancak her defasında “Ben yaptım oldu” uygulamasıyla karşılaştık!

Mersin’de LGS ile öğrenci alan okullar ve kontenjanları açıklandı. 4+4+4 sisteminin mağduru olup 60-66 aylık okula erken başlayan öğrencilerle  bu sene mezun öğrencilerin sayısı yüzde elli arttığından okul kontenjanları da arttırıldı. Geçen seneye göre Fen lisesi kontenjanı %31,24, Proje IHL kontenjanı ise %117,95 arttırıldı. “Öğrencilerimiz tercih etmedikleri hiçbir okula yerleştirilmeyecek.” açıklamalarının da kelime oyunundan ibaret olduğu bir kez daha net bir şekilde görülmüştür! Kontenjan  sayıları ve okul türüne göre toplam okul sayılarına baktığımızda öğrencilerin istediği okul türlerine yerleşemeyeceği son derece açıktır"

 

"MEB, İHL VEYA ÖZEL OKULLAR ARASINDA TERCİH YAPMAYA ZORLUYOR"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim alması yonunde çalışmalarda bulunması gerektiğini kaydeden Şube Yürütme Kurulu:"Oysa kontenjan artışları da gösteriyor ki MEB çocuklarımız İHL veya Özel Okullar arasında tercih yapmaya zorlayarak bundan yandaş ve sermaye çevrelerinin kazançlı çıkmasını sağlıyor.

Yarattığınız eğitim sistemi ile yaşamlarını yap-boz tahtasına çevirdikleriniz bizim çocuklarımızdır! Gidecekleri okulları nitelikli, niteliksiz açıklamaları ile ayrıştırdığınız o çocuklar bizlerin çocuklarıdır! Bizim gelecek kaygısı ile olsa dahi gözlerinden akan bir damla yaşa bile kıyamazken; sizin bu yaşta omuzlarına taşıyamayacakları yükleri yüklediğiniz, saatlerce ağlattığınız o çocuklar bizim çocuklarımızdır!" ifadelerine yer verdi.