"Gidecek başka yerimiz yok" | Güney Gazetesi Mersin

"Gidecek başka yerimiz yok"

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Ovabaşı Muhtarı Gani İmdat ve Korucuk Muhtarı Halit Şimşek, Anamur’un Korucuk mahallesinde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili olarak Mersin Valiliğince verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ karanın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mersin 2 İdare Mahkemesi’nde dava açtı.




ESRA YAĞMUR

Mahkeme keşif yapılmasına karar verince keşif mahallinde toplanan Korucuk ve Ovabaşı köylüleri ile çevreciler, keşif heyetini, bölgelerinde mermer ocağı istemediklerini belirten döviz ve pankartlarla karşıladılar.

 

"BİZİ BURADAN KOVMAYA HAKLARI YOK"

Keşiften önce açıklama yapan Ovabaşı Muhtarı Gani İmdat, mermer ocağı ile yaşam alanlarının ve tarım alanlarının yok edileceğine dikkat çekerek, "Bizim başka göçecek yerimiz yok. Burada yaşamak zorundayız. Mermer ocağı açılırsa çileğimiz, muzumuz, narenciyemiz toz altında kalacak. Ayrıca yer altı ve yer üstü sularımız zehirlenecek. Su kaynaklarımız yer değiştirecek. Belki de susuz kalacağız. Bizi buradan kimsenin kovmaya hakkı yok" dedi.

Köy halkının hakkını savunmak için dava açtığını anlatan İmdat, mermer ocağı açacak olanlara şöyle seslendi: "Lütfen bizi zehirlemeyin, bize köylerimiz dar etmeyin. Devlet büyüklerinden isteğimiz ise, yaşam alanlarımızı kirletecek bu tür ocaklara izin vermemeleridir. Bize destek için buralara kadar gelen misafirlerimize çok teşekkür ederiz"

 

"BİZİ MAĞDUR ETMESİNLER"

Korucuk köyü muhtarı Halit Şimşek de,  köylerine mermer ocağı açılmasını istemediklerini belirterek, şunları söyledi :“Köyümüzde mermer ocağı açılmasını asla istemiyoruz. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Mermer ocağı açarak bizi mağdur etmesinler. Gördüğünüz gibi köyümüzün doğal güzellikleri eşsizdir. Ruhsat sahası içinde tescil edilmemiş tarihi eser kalıntıları da vardır. Bunların tescil edilmesi için köy muhtarı olarak Müze Müdürlüğü’ne dilekçe verdim. Tarihi ve doğal zenginlikleri olan köyümde mermer ocağı açılmaması için ben de dava açtım. Köy halkı da mermer tozu altında kalmamak için mermer ocağı açılmasını asla istemiyor"

 

"DAVADA LEHİMİZE OLACAK BİRÇOK BİLGİ VE BELGE VAR"

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyesi olan aynı zamanda davacıların avukatı Seyda Afyoncu Top, ise, dava sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mustafa Çetin adlı bir kişi tarafından Korucuk Köyü'nde  maden arama ruhsatı alınarak mermer ocağı açılmak istendiğini anımsatan avukat Seyda Afyoncu Top, "Açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından alınan ‘’ÇED gerekli değildir” kararına karşı 04.02.2020 tarihinde açmış olduğumuz yürütmeyi durdurma istemli iptal davasında Mersin 2. İdare Mahkemesi tarafından bugün keşif yapılmasına karar verilmiştir. Davacılar vekili olarak, iki köy halkının ve davacı muhtarların yardımıyla, davada lehimize olacak birçok belge ve bilgiyi toplayıp, bugün Mahkeme heyetine sundum. Geçtiğimiz aylarda mermer ocağı açacak kişiye Anamur Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yol yaptırıldıktan sonra çıkılabilen sahada Korucuk Köyü Muhtarı Halit Şimşek tarafından tarihi eser kalıntıları, açılmış mezarlar ve insan kemikleri görülmekle geçtiğimiz hafta durumu Anamur Müze Müdürlüğü’ne de bildirip arkeolojik kalıntıların tespit ve tescili için dilekçe verilmiştir. Bu hususta bilirkişilere de bilgi verilmiş ve ruhsat sahası içindeki kalıntılar gösterilmiştir. Ayrıca keşif sırasından heyet tarafından 1. Derecede doğal sit alanı olan Köşekbükü Mağarası’nda da incelemeler yapılmış ve Korucuk Köyü’ndeki mağaranın uzantısı niteliğinde olduğunu düşündüğümüz doğal yapıların olduğu bölge gösterilmiştir" dedi.

 

"DAVAMIZ HAKLI VE YERİNDE BİR DAVADIR"

Açmış oldukları davanın haklı ve yerinde bir dava olduğunu Mersin Valiliğin'ce verilen kararın ise yetersiz ve eksik incelemeye dayalı olduğunu anlatan avukat Seyda Afyoncu Top,"Yine ruhsat sahasına çok yakın olan zeytinlikler, ruhsat sahası içinde olup birilerince yakılan ve kurutulan zeytin ağaçları, kurumaya yüz tutmuş derelerin olduğu bölgeler ile ruhsat sahasının hemen yakınındaki tescilli 1. Derecede arkeolojik sit alanları ile bal ormanının olduğu bölge bilirkişilere gezdirilmiştir. Ancak sahada daha önceden fotoğrafları çekilen endemik bitki ve orkideler mevsim itibariyle çiçek açmadıkları için gösterilememiştir. Açmış olduğumuz dava haklı ve yerinde bir davadır. Mersn Valiliğince alınan karar yetersiz ve eksik incelemeye dayalıdır. Keşif sırasında bunu bir kez daha anladık. Kış aylarında Karadeniz Bölgesi’ne benzerliğiyle dikkat çeken, çok özel bir doğaya sahip olan Korucuk Köyü ile taşla yaşam bulup tarihi binlerce yıla uzanan Ovabaşı Köyü’ne yapılmak istenen bu kötülüğe izin verilmeyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Daha sonra keşif heyeti ve beraberindeki bilirkişiler, sahada keşif çalışmalarını tamamlayarak bölgeden ayrıldılar.