Adli tıp uzmanından karikatürlerle çocuk hakları kitabı | Güney Gazetesi Mersin

Adli tıp uzmanından karikatürlerle çocuk hakları kitabı

Karikatürist ve adli tıp uzmanı bir akademisyen olan Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı yayınlandı. Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAV) ve Akademisyen Yayınevi tarafından yayınlanan kitap 16x22 cm tamamı renkli 116 sayfadan oluşuyor.

Adli tıp uzmanından karikatürlerle çocuk hakları kitabı


ESRA YAĞMUR

Daha önce çocuk haklarını içeren karikatürleri Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir gibi şehirlerde izleyiciyle buluşturan karikatürist Prof. Dr. Halis Dokgöz, çalışmalarını “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabında topladı.

Kitapta hem çocukların hem de çocukların gelişiminden sorumlu yetişkinlerin çocuk hakları sözleşmesi maddelerini daha net anlaması ve içselleştirebilmesi için sözleşmenin içeriği karikatürlerle anlatıldı.

Daha önceden Güneşin Girmediği Yere, Çizgisel, Metafor adında 3 karikatür kitabı ve 2019 yılında yayınlanan “Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabı ile “Adli Tıp Bülteni” dergisinin editörlüğünü yürüten Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün bu karikatürler ile akademik çalışmalarını birleştirdiği farklı anlayışta bir kitap olarak öne çıkıyor. 

 

‘BU KİTABIN ÇOCUKLARIN HAKLARINA KATKI SAĞLAMASINI DİLİYORUZ’

Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi’nin kitapla ilgili tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verildi:

“Çocukların fiziksel, cinsel, duygusal istismarını önlemek ve haklarını korumak için aileler, ebeveynler, çocuklar, gençler, okullar, öğretmenler, eğitimciler, çocuk ve ergen ruh sağlığı çalışanları, yasalar, resmi ve özel kurumlar, sivil toplum örgütleri, polis, jandarma, bilimsel araştırmalar, saha araştırmaları, toplum, medya gibi multidisipliner çalışmalarla hareket edilmesi ve bu doğrultuda çocuğun yüksek yararını gözeten politikalar oluşturulması yolunda bu kitabın çocuk haklarına katkı sağlamasını diliyoruz.”

Kitap Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi ile kitap satan internet portallarından temin edilebilir.

 

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ HAKKINDA

Türkiye 1990 yılında sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerdendir. Sözleşmeye göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve sırf çocuk olmasından ileri gelen bir takım haklara sahiptir. Çocukluk dönemi, insanların doğumdan yetişkinliğe kadar geçirdiği psikososyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel değişimleri içerir. Çocuklar tıbbi, hukuksal ve psikolojik açıdan gelişimlerini tamamlamamıştır. Gelişim sürecinde tıp, biyoloji, pedagoji, psikoloji, sosyoloji ve araştırma alanlarındaki gelişmelerin toplumların çocuğa bakışını değiştirdiğini de ayrıca belirtmek gerekmektedir. 20. yüzyıla egemen olan modern çocukluk paradigması çocukların yetişkinlerden farklı olduğu, çocukların yetişkinliğe hazırlanması ve yetiştirilmesi gerektiği ve çocukların yetiştirilme sorumluluğunun yetişkinlere, ailesine ve devlete ait olduğuna ilişkin üç temel kavrama dayandırılmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi ile birlikte çocuklar sadece korunması gereken varlık olmaktan çıkarak özel hakları olan özneler olmuşlardır.