Ümit kalmadı! | Güney Gazetesi Mersin

Ümit kalmadı!

Mersinli seyyar satıcıların ümidi kalmadı. Yaşanılan ekonomik kriz ve koronavirüs gibi olumsuzluklar herkesi olumsuz etkilediği gibi seyyar satıcıları da olumsuz etkiledi.

Ümit kalmadı!


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersinli seyyar satıcıların ümidi kalmadı. Yaşanılan ekonomik kriz ve koronavirüs gibi olumsuzluklar herkesi olumsuz etkilediği gibi seyyar satıcıları da olumsuz etkiledi.  Evlerine her zaman ekmek götüremediklerini vurgulayan seyyar satıcılar “yaşanılan olumsuzluklar tüm ümitlerimi tüketti” ifadelerini kulandı.

“YAŞANILAN EKONOMİK KRİZ TÜM ÜMİTLERİMİ TÜKETTİ”

Cüzi bir kira karışlığında Büyükşehir Belediyesi’nden seyyar satıcılarına uygun bir stant yapılmasını istediğini ifade eden Rıdvan Turan yaşadığı zorluklarını anlattı. Turan “15 yıla yakın seyyar satıcılık yapıyorum. Kemer, cüzdan, saat gibi ürünler satıyorum Yaptığımız iş zor bir iş en basit şekilde örnek verirsek her zaman dışarıda olduğumuz için yazın çok sıcak olması ve kışın çok yağmur yağması bizleri çok zorlamakta. Ekonomik sıkıntılarımız ise vatandaşların biz seyyar satıcılarına güvensiz davranması bu durum satış yapmamızı engellemekte. Bu duruma ek olarak da korona virüs ile birlikte gelen ekonomik kriz.   Yani 3 aya yakın tezgâh açmadım sonrasında ise tezgâh açtığım süre zarfında ise işlerdeki düşüşle karşılaşıldı işler yüzde 75 düştü. Seyyar satıcılığın ümidi kalmadı hem halkın güvensizliği hem de yaşanılan ekonomik kriz tüm ümitleri tükenmesine sebep oldu.” diye konuştu.

“KRİZ VE KORONA VİRÜS İLE BİRLİKTE İŞLERİM ÇOK DÜŞTÜ”

 Sağlık problemlerinden dolayı severek yaptığı mesleğini bırakmak zorunda olduğunu söyleyen seyyar şerbet satıcısı Abdülkerim Beşli “Bu işin en zor kısmı her daim ayakta olmamızdır. Belediyenin bizlere bir yer tahsis etmemesi bizleri daha da fazla zorlamakta. Ben işimi hep severek yaptım. Ama bu ekonomik kriz ve korona virüsü ile birlikte işim çok düştü bunda dolayı geçinmeye dair pek bir ümidim yok diyen Beşli en zorlu zamanların şu an ki zamanlar olduğunu da dile getirdi. “Geriye bir tek şükür etmek kaldı.” dedi.

“ÜMİDİM YOK NE KADAR ÜMİT SATSAM’DA”

25 yıllık seyyar Milli Piyango bayiliği yapan Yücel Yıldız “Eve her zaman ekmek götüremiyorum.” dedi. Satışları durgunluğunu dem vuran Yıldız “Milli Piyango İdaresi özelleşmeye gidince bizlere kalan kar miktarı da düştü. Özeleştirmeden önce bizlere kalan yüzde 9’luk bir kar oranı varken şu an kar oranımızda yüzde 4’de düştü. Mesela bin liralık iş yaparken bana 90 lira kalırken şu an 40 lira kalıyor tabi bin liralık iş yapa bilirsek yani eve her zaman ekmek götüremiyoruz. Vatandaş yaşanıla krizden dolayı ümidi kalmadı benim bile ümidim yok her ne kadar ümit satsam da.” diye ifade etti.

“KORONA HERKESİ ETKİLEDİ AMA SEYYAR SATICILARINI DAHA ÇOK ETKİLEDİ”

Çocukluğundan beri seyyar satıcılık yapan Serkan Saygı “Seyyar satıcılıkta ümit kalmadı” dedi. 20 yıldır seyyar satıcılık yaptığını anlatan Saygı korona virüsü ile birlikte meydan gelen ekonomik krizden dolayı satış yapamadıklarını vurguladı. “Korona herkesi etkiledi ama seyyar satıcılarını daha çok etkiledi” dedi.