Prof.Dr.İsmail YAĞCI  | 31 MART SEÇİMLERİ ve TARİHE TANIKLIK | Güney Gazetesi Mersin
Prof.Dr.İsmail YAĞCI 

31 MART SEÇİMLERİ ve TARİHE TANIKLIK


31 Mart Mahalli İdareler seçimleri cumhuriyet tarihimizin en akılda kalıcı seçimlerinden biri olarak sonuçlandı. Hem Türkiye genelinde, hem de Mersin’de tarihi sonuçlar ortaya çıktı.

CHP Türkiye genelinde % 37,7 oy alarak 35 ili, AKParti ise kuruluşundan beri ilk defa ikinci parti konumuna düşerek aldığı % 35,5’lik oyla 24 ili kazandı.

Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli gibi büyükşehirlerin, Adıyaman, Kütahya, Kilis ve Kastamonu gibi kentlerin, İstanbul’da Üsküdar, Beyoğlu, Eyüpsultan, Ankara’da Keçiören, Gölbaşı gibi ilçelerin CHP’ye, Şanlıurfa ve Yozgat’ın YRP’ye geçmesi bu seçimlerin en çarpıcı sonuçları.

Elbette CHP’nin aldığı oyların yaklaşık % 12 civarının tepki oyları olduğunu göz ardı etmemek gerek ama onlarca yıldır CHP’li belediyelerce yönetilmeyen çok sayıda kentin CHP yönetimine geçmesi büyük bir değişim.

Seçmen, AKParti’ye ekonomik kaygılar, İsrail’le ticaret, adayların yetersizlikleri ve çeşitli başka nedenlerden dolayı ciddi bir uyarı yaptı.

İyi Parti de dâhil olmak üzere küçük partilerin siyasi miatlarını doldurduğu ortaya çıktı.

Mersin’de ise Vahap Seçer yaklaşık 300.000 oyluk rekor bir farkla seçimi kazandı. Ayrıca, Silifke, Anamur ve Aydıncık’ın CHP’ye geçmesinin yanı sıra esas Toroslar’da 30 yıllık MHP’li belediye yönetiminin el değiştirmesi Mersin seçimlerinin en çarpıcı sonuçları oldu.

 

Yakın Gelecekte Ne Beklenebilir?

AKParti cephesinde başarısızlığın faturası muhtemelen bu illerin parti yönetimleri ve milletvekillerine kesilecektir. Mersin de bu durumdan muaf değildir. Ayrıca, son iki dönemdir Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının MHP’ye bırakılarak olumsuz sonuçlar alınması mutlaka sorgulanacaktır.

Seçimden istediği sonuçla çıkamayan MHP, İyi Parti ve ülkücü seçmenin yakın gelecekte farklı ve yeni bir oluşum arayışına girmesi muhtemeldir. Bu nedenle Sinan Oğan’ı yakından izlemek gerekiyor.

YRP’nin de siyasal İslamcı seçmenin yeni toplanma noktası olma yolunda ilerlediğini gösterdi. İzlemek gerek.

CHP’de ise Özel ve İmamoğlu etkilerinin yanına Yavaş faktörünün de eklendiği göz ardı edilemez. Yavaş en yüksek oy oranı ile seçimi kazandı. Ankara’nın ilçelerinin renginin değişmesindeki etkisi göz ardı edilemez. Bu nedenle 2028 Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olabilecek isimler en azından CHP için çoğaldı.

Mersin’de ise, en yüksek ikinci oy oranı ile seçmenden göreve devam vizesi alan Başkan Seçer başarılı, somut projelere dayanan sosyal belediyecilik anlayışının neticesini aldı ve Mersin’in ilçelerinin renginin değişmesinde en önemli faktör oldu. Halka dokunmak, kucaklayıcı olmak, halkla ittifak kurmak sonuçlarını gösterdi. Yeni dönemde de hem bekleyen, hem de yeni projeler için hızlı adımlar atılacaktır.

Seçilmiş tüm başkanlara başarılar diliyorum.



ARŞİV YAZILAR