DMD hastası Tınas’tan ikinci kitap: ’Ben de Varım’ | Güney Gazetesi Mersin

DMD hastası Tınas’tan ikinci kitap: ’Ben de Varım’

Yıllardır yatağa bağlı yaşayan DMD Hastası Harun Tınas geçen yıl çıkardığı “Sessiz Çığlığım” isimli şiir kitabının ardından şimdide hayatını anlattığı, “Bir DMD Kas Hastasının Var Olma Mücadelesi; Bende Varım” isimli kitabına çıkarmaya hazırlanıyor.

DMD hastası Tınas’tan ikinci kitap: ’Ben de Varım’


Hasan KÜÇÜK

Gülnar’da yaşayan 28 yaşındaki Harun Tınas, DMD Kas Hastalığı nedeniyle 10 yaşından sonra yürüme zorluğu çekmeye başlamış. 13 yaşından sonra kemikleri eğilmeye başlayan Tınas, 17 yaşından itibaren solunum cihazına ve yatağa bağlı yaşamak zorunda kalmış. Yaşadığı onca olumsuzluklara ve zorluklara rağmen geçen yıl 105 şiirin bulunduğu “Sessiz Çığlığım” isimli kitabını çıkaran Tınas şimdi ise bu ay çıkacak “Ben de Varım” isimli eserinin heyecanını yaşıyor.  

 

“HAYATTA YAŞADIĞIM ZORLUKLARI ANLATTIM”

Sosyal medya hesabından yeni çıkacak kitabının tanıtımını “Ve hasret sona eriyor... Hayat öykümü yazdığım “Ben de Varım” isimli kitabım pek yakında geliyor...” şeklinde duyuran Tınas, Güney’e yaptığı açıklamada, hayatını anlattığı kitabında şiir hikayelerine yer verdiğini söyledi. Tınas, 244 sayfadan oluşacak kitabının Haziran ayı içinde piyasaya çıkacağını kaydetti.

Kitabını yazma ihtiyacı hakkında da bilgi veren Tınas, “Biliyorsunuz ben yazı yazamıyorum. Yatar pozisyonda bilgisayar kullanıyorum. İnsanlar nasıl yazdığımı merak ediyor. Bu meraklarını gidermek istedim. Birde DMD kas hastalığı nedir? Birçok kişi bunu felçle karıştırıyor ama bu hastalık felç değil. Kaybettiğin hiçbir özelliğini geri kazanamazsın. Mesela solunum cihazına bağlıyım kurtulamıyorum. Solunum cihazı arızalandığı zaman çok problemlerle karşılaşıyorum. Onu anlattım. Hayatta yaşadığım zorlukları anlattım. Yürümem nasıl bitti mesela. Kemiklerim ne zaman eğildi. Buna benzer şeyler anlattım” diye konuştu.

 

“YATARAK YAZDIM, OPTİK KLAVYEDEN DESTEK ALDIM”

İlk kitabı olan “Sessiz Çığlığım’ın ilk baskının çabuk tükendiğini anlatan Tınas “Sonra ikinci baskı beklediğim gibi yürümedi. Kitabım yerel gazetelerde ve sosyal medyada yayınlanınca beklenen ilgiyi tekrar gördü. “Ben de Varım” 1000 tane basılacak. İnsanların ilgi göstereceğini umarak kitabımı yazdım. O inançla yazdım. Farkındalık yaratacak” ifadelerini kullandı.

Kitabını yazarken zorlanıp zorlanmadığı yönündeki soruya Tınas, “DMD zor bir hastalık. Yatarken kitabı yazdım. Mausu tıklatmayı tam olarak yapamıyorum. Optik klavyeden yardım aldım. Bazen tıklatmada sorun yaşadığım halde 244 sayfayı yazmayı başardım. Hedefim bundan sonra 3. kitap. 200 sayfa olacak 3. kitabımda da hep şiir olacak” diye konuştu.

 

“HEP ZEMHERİ KIŞLARI YAŞADIM”

Tınas’ın kitabının kapağında yer alan cümleler ise şöyle: Hayat bana hiç iyi şeyler yaşatmamıştı. Her daim fırtınalar kırdı dallarımı. Ben hayattan açık renkler isterken, hayat bana her daim koyu renkler verdi. Ben hep koyu zamanların seferisi kaldım. Kışları hiç sevmezdim, hep zemheri kışları yaşadım, özlem duyar oldum ben çocukluk çağlarıma. Özlem tanem olsa da çocukluğum, biliyorum. Gelmez bir daha, gelmez! O yüzden Fatihalar okur oldum çocukluğumun ardından. Benim hayallerim vardı, gerçek olmayınca, içimde hep bir ukde olarak kaldı... Her şeye rağmen bu günlere de şükür! Bir zamanlar çok küsmüştüm hayata...

Utanıyordum eğri bedenimden. Hep 'Neden ben? diye sorgulardım. Hep içime ağlardım. Kimse anlamazdı beni! Hatta ailem bile. Ama her şeye rağmen en büyük yardımcım ailem oldu. Özellikle de eli öpülesi annem. Şimdi herkes anlıyor beni, çünkü yazdım her bir derdimi. Başardım bir var olma mücadelesi sonunda "ben de varım" demeyi unutmayın! her zorlukta yeni bir umuda kapılar açılır...