Normalleşme adımları vatandaşı böldü! | Güney Gazetesi Mersin

Normalleşme adımları vatandaşı böldü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme kararları Mersinli vatandaşı böldü. Bazı vatandaş kısıtlamaların kaldırılmasının yerinde olduğunu belirtirken kimileri ise salgının yayılmaması için kısıtlamaların devam etmesi yönünde görüş bildirdi.

Normalleşme adımları vatandaşı böldü!


Hasan KÜÇÜK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni normalleşme kararlarını açıkladı. Normalleşme adımlarında 1 Haziran’dan itibaren sehayat kısıtlamalarının kalkacağı, restoranların, kreşlerin ve plajların açılacağı, 18 yaş altı ile 65 yaş üstünün sokağa çıkma kısıtlaması devam edeceği gibi kararlar bulunuyor. Normalleşme adımlarını sorduğumuz vatandaştan bazıları kararları olumlu bazıları ise olumsuz buldu.

 

“KISITLAMALARIN KALKMASI OLUMLU”

Silifke Caddesi’nde görüştüğümüz Rafet Giray, açıklamaların vatandaş tarafından fazla umursanmadığını söyledi. Uyarılara rağmen insanların maskesiz sokağa çıktığını ifade eden Giray, “Sosyal mesafeye uyulmuyor. Sağlık için devletin gösterdiği çabaya millet sanki ölmek için çaba gösteriyor. Kısıtlamaların kalkıp kalkmamasından önce vatandaş kendi üzerine düşen görevi yapmalı. Kısıtlamaların kalkıp kalmamasından önce insanların kurallara uyması önemli” dedi.

Kısıtlamaların kalmasını olumlu bulduğunu ifade eden Giray, “Ekonominin yürümesi için bir takım şeylerin gevşetilmesi gerektiği kanaatindeyim. 65 yaş üstü kısıtlamaların devam etmesi konusunda sağlıkla ilgili bir konu olduğu için her şeyin bir bedeli olduğunu düşünüyorum. Bu bedeli ödeyeceğiz. Kısıtlama kalktı diye dışarı çıkar ve hayatını kaybederse bu daha kötü” şeklinde konuştu.

 

“ESNAF AYAKTA DURAMAZ HALE GELMİŞTİ”

Silifke Caddesi esnaflarından Şükrü Deniz ise kısıtlamaların kalkmasının esnaf için iyi olduğunu söyledi. Esnafın ayakta duramaz hale geldiğini anlatan Deniz, “Esnaf ayakta duramayınca ekonomi ayakta duramaz. Devlet ayakta duramaz. Nereye kadar böyle gidecek. Mecbur bir yerde açılması lazım. Ben olumlu buluyorum. Esnaf olarak bundan çok etkilendik. Bundan sonra düzelmesini bekliyoruz” ifadelini kullandı.

 

“3 AYDIR MAHSUR KALDIM”

Semer Alvaç ise kısıtlamaların kaldırılmasını olumlu bulduğunu söyleyerek “Ben yabancıyım. 3 ay önce il dışından geldim. 3 aydır burada mahsur kaldım. İnsanlar mağdur oldu. Toplumun normalleşmesi daha güzel. Sosyal mesafe korunduktan sonra bir sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

 

“SALGIN YAYILABİLİR”

Şenay Altınel isimli kadın ise normalleşme adımlarını olumsuz bulduğunu belirtti. Koronavirüs yayılabileceğini anlatan Altınel, “Ben yayılacağını düşünüyorum. Erken daha biraz daha beklenmesi gerekirdi. Ben korona testinden geçtim. 15 gün gözetim altında tutuldum. Bu nedenle hala erken. İnsanlar birden tedbir almadan dışarı çıkıyor” şeklinde konuştu.

 

“KISITMALARIN KALKMASI YIĞILMALARA NEDEN OLABİLİR”

Zeliha Koç da normalleşme adımlarını erken bulanlardan. Yeni açıklanan rakamlara göre 30 kişi hayatını kaybettiğini ve yeni vakaların olduğunu belirten Koç, “Şehirlerarası kısıtlamaların kalkması ile yığılmalar olacak. Ondan sonra hastalık tekrar çoğalacak. İnsanlar çarşıda sokakta. Biraz daha erken olduğunu düşünüyor.

 

“65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİN SUÇU NE?”

Kemal Ablay ise 65 yaş üstü vatandaşlar için kısıtlamaların kalkmamasına tepkili. Ablay şunları söyledi: “20 yaşı 18’e indirdi. 65’yaşı bırakmadı. 65 yaş üstündekilerin suç ne? Normalleşme ise her tarafta kısıtlamalar kaldırılmalı idi. Sosyal mesafeyi korumaksa herkes zaten mesafeyi koruyor. İnsanların bir kısmı içeride bir kısmı serbest. Tatilcileri, denizi, havuzu serbest bırakıyor. Bir kısmını ise içeride bırakıyor. Yaşlıları da serbest bıraksın”