Gülnarlı çiftçinin yeni gözdesi; lavanta | Güney Gazetesi Mersin

Gülnarlı çiftçinin yeni gözdesi; lavanta

Kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılan lavanta Gülnarlı çiftçinin yeni alternatif ürünü oldu. Gülnarlı çiftçiler bu yıl Büyükşehir Belediyesi’nin yarı hibe katkısı ile 65 bin lavanta fidesini toprakla buluşturdu.

Gülnarlı çiftçinin yeni gözdesi; lavanta


Hasan KÜÇÜK

Kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılan lavanta Gülnarlı çiftçinin yeni alternatif ürünü oldu. Gezende Mahallesi’nin 1200-1300 rakımlı Bardat Yaylası’ndaki arazilerde lavanta bahçeleri hızla çoğalıyor. Yüksek girdiler nedeniyle nohut ve buğday ekmekten vaz geçen üreticiler artık lavanta ekmeye başladı. Bardat Ovası’nda lavanta ekiminin artmasında Ulu Ailesi’nin 1-1 buçuk dönüm araziye hobi amaçlı ektiği ve iyi verim aldığı lavanta bahçesinin etkisinin büyük olduğu ifade ediliyor.

Ulu Ailesi’nin Bardat Yaylası Örenkuyu Mevkiindeki lavanta bahçesinde açıklama yapan Gezende Mahalle Muhtarı İbrahim Hakkı Küçük, yaylalarında çiftçinin artık lavanta üretimine yöneldiğini söyledi. Ulu Ailesi’nin hobi amaçlı Örenkuyu mevkiine lavanta bahçesi yaptığını anlatan muhtar Küçük, “1-1 buçuk dönüm alana ekilen lavantanın çiftçilerin alternatif gelir kaynağı olması açısından örnek oluşturdu ve bunu görenler lavanta ekmeye başladı” dedi.

 

“KIRAÇ ARAZİDE YETİŞİYOR FAZLA SU İSTEMİYOR”

Yağı kozmetik sektöründe kullanılan lavantanın kıraç arazilerde yetiştiğini ve fazla verimli bir araziye gerek duymadığını anlatan Küçük, “Masrafı az olan bir ürün. İnsanlar buna yöneliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yarı hibe desteği ile 40 bin kök lavanta fidesi dağıtıldı. Halkımızda buna yöneliş var. Bölgemizde tarım sektörüne ileriki dönemlerde katkı sağlayacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BU YIL 65 BİN KÖK LAVANTA EKİMİ YAPILDI”

Bölgede lavanta üretimi ile uğraşan İbrahim Deniz ise “Çiftçi bu sene lavantaya yöneldi. Bu yıl 65 bin kök lavanta ekimi yapıldı. Bunun 40 kökünü Büyükşehir Belediyesi yarı hibeli olarak dağıttı. Normalde 80 kuruş olan fidenin tanesi Büyükşehir Belediyesi’nin hibesi ile 40 kuruşa gelmiş oldu. Daha fazla dağıtım olsa ekim daha fazla olacak. İmkanları bu kadarmış. Bir şahsa 1500 kök 2 bin kökü geçirmiyorlar. Birçoğunun yerine ben hazırladım” diye konuştu.

 

“TURİZM AÇISINDAN GÖRSEL GÜZELLİĞİ VAR”

Ulu ailesinin önceki senelerde 1-1 buçuk dönüm araziye ektiği lavantanın yağını çıkardığını ve 1 dönüm yerden 5 bin lira para kazandığını anlatan Deniz, “Ondan sonra diğer aileler ekmeye başladı. Gülnar belediyesi bununlar ilgili seminer düzenledi. Anamur’da bunun yağını çıkaran fabrika var. Kolonya yapıyorlar. Değerlendiriliyor. İhracatının iyi olduğu söyleniyor. En güzelinin tohumunda para olduğu söyleniyor. En büyük özelliği su istemiyor. Bulunduğu bölgeye domuz gelmiyor. Çiçeği arıcılık için önemli. Turizm açısından görsel güzelliği var.  Isparta’nın köylerine insanlar lavanta bahçelerini görmek için gezmeye gidiyor. Oralarda turizm hareketliliği oluyor. Bu bahçeler yetiştiği zaman aynı hareketlilik buralarda olacak” ifadelerini kullandı.