Sokağa atılan maske virüse davetiye çıkarıyor | Güney Gazetesi Mersin

Sokağa atılan maske virüse davetiye çıkarıyor

Covid-19 la birlikte hayatımızda oldukça önemli bir yer edinen maske kullanıldıktan sonra gelişi güzel sokaklara atılıyor. Sokaklara atılan bu maskeler virüse adeta davetiye çıkarıyor.

Sokağa atılan maske virüse davetiye çıkarıyor


Esra Şasi Yağmur

Dünyada ve Türkiye'de hayatı durdurma noktasına getiren Covid-19'dan korunmak için maske kullanımı zorunlu hale geldi. Markete, pazara ve hatta toplu taşıma araçlarına binerken yanımızdan ayırmadığımız maske şu sıralar gelişi güzel sokağa atılıyor. Özellikle markete girerken takılması zorunlu kılanan maskeler yine en çok marketlerin çevresine atılıyor. Salgının Türkiye’de ilk görüldüğü günlerden beri  satışı konusunda sıkıntıya neden olan maske  doğru kullanmadığı ve kullanıldıktan sonra doğru şekilde imha edilmediğinde büyük tehlike yaratacağı uzmanlar tarafından dile getirilmişti. Tıbbi atık olan maskeler kullanım işlemi tamamlandıktan sonra bir poşete konularak çöpe atılması gerektiğini söyleyen uzmanlar sokağa gelişi güzel atılan maskelerin hastalığın yayılmasına neden olacağını ifade ediyor.

Mersin Yenişehir ilçesinde özellikle market ve site önlerinde gelişi güzel atılan maskeler virüse davetiye çıkarıyor. Normalleşme süreciyle birlikte dışarıya daha sık çıkan insanlar yol kenarına atılan bu maskelerin yanından geçiyor. Hem çevre kirliliğine neden olan hem de insan sağlığını tehtid eden kullanılmış maskelerin sokağa atılmaması  konusunda  hiç bir uyarı  levhası bulunmuyor. Öte yandan Mersin Tabip Odası geçtiğimiz haftalarda düzenlediği basın toplantısında bu konuya dikkat çekmiş  tıbbi malzeme olan maskenin  çöpe değil de ayrı bir şekilde mahfaza edilerek imha edilmesi gerektiğini söylemişti.  TABİP Odası açıklamasında "Aslında tıbbi atık olarak kabul edilmesi gereken ancak çeşitli imkansızlıklar nedeniyle çöp kutularına atılan maske, eldiven gibi koruyucu donanımlar etrafa koronavirüsün yayılmasının en önemli araçlardır" ifadelerini kullanmıştı.