“Bal ormanlarının işlevi artırılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Bal ormanlarının işlevi artırılmalı”

Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, bal ormanlarının tabeladan ibaret kalmaması gerektiğini belirterek, işlevinin artırılmasını istedi.

“Bal ormanlarının işlevi artırılmalı”


Hasan KÜÇÜK

 Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, arı yetiştiricilerinin sorunları konusunda Güney’e açıklamalarda bulundu.

Mersin’de 3 bin civarı üyeleri ve 250 bin civarı aktif kovan bulunduğunu ifade eden Kurt, yeni sezona başladıklarını söyledi. Üreticilerin yüksek talep nedeniyle polen ve arı sütüne yöneldiğini ifade eden Kurt, polen hasadının yılda 10 kez yapılabildiğini ve gelirinin de arıcıların ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Polen ve arı sütü açısından verimli bir sezon geçirdiklerini ifade eden Kurt, “Şu anda üyelerimiz arı sütü ve polen hasadı yapıyor. Mevsimi olduğu için üyelerimiz arı sütü ve polene yöneldi.  Polen üretimi konusunda üyelerimiz daha istekli. Bu konuda yüzdeye vurunca daha fazla artış var. Polen tüketmeyi öğrenen tüketicide büyük talep var. Koronavirüsten dolayı polendir, propolistir bunların değeri arttı. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için farkına vardılar ve istiyorlar, tüketim var. Bundan dolayı bütün arıcılar bunu üretmeye başladı. İyi bir sezon olmasını bekliyoruz. İklim şartlarından, yağan kar yağışından dolayı sezonun iyi geçeceğini tahmin ediyoruz ama tabi bilemezsin sonuçta bal doğaya bağlı iklim şartlarına bağlı olduğu için net bir rakam söylemek zor” şeklinde konuştu.

 

“SAHTE BAL YASAKLANINCA FİYATLAR HAKETTİĞİ YERE GELECEK”

3-5 gündür de narenciye balı hasadı yaptıklarını anlatan Kurt, “Arı üreticileri olarak yüksek girdi maliyetlerinin kendilerini zorladığını söyledi. Arı beslemekte kullandıkları şeker fiyatının yüksek olmasının en büyük sıkıntılardan biri olduğunu ifade eden Kurt, “Mazot desteği, nakliye desteği olması lazım.  Nakliyede büyük sıkıntımız var. Sahte bal yeni yasaklandı. Sahte balın yasaklanmasından dolayı fiyatların hak etiği noktaya geleceği konusunda beklentilerimiz var. Bal fiyatları şimdiye kadar çok düşüktü. Şimdiye kadar ayçiçek balı gibi, narenciye balı gibi bütün toptan satılan balın 26 kilo olan tenekesi 250-300 TL arasında seyrediyordu. Kır Balının tenekesi de 350-400 TL civarındaydı. Balın kilosunu şu ana kadar toptan 11-12 liradan satılıyordu. Aracılardan dolayı marketlerde pahalı satılıyor. Birde merdiven altı sahte bal üretiminden dolayı ve raflarda bunların satılmasından dolayı gerçek balın değeri anlaşılmıyordu. Sahte bal ile gerçek bal piyasada rekabet edemiyordu. Bu üretici için hayati bir mesele idi” şeklinde konuştu.

 

“ARI ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇİFTÇİLER DAHA BİLİNÇLİ OLMALI”

Bilinçsiz kullanılan zirai ilaçların arıcılık sektörü için büyük bir sıkıntı olduğunu anlatan Kurt, “Eski yıllara göre ölümlerde ciddi şekilde azalma var. Miopsislerin yani aşırı zehirli ilaçların yasaklanmasından dolayı arı ölümlerinde ciddi şekilde düşüş var ama çiftçilerin bu konuda biraz daha eğitimlerinin artırılması gerekiyor. Arının kıymetini öğrenmeleri gerekiyor. O konuda ciddi bir sıkıntı var. Arı ölümlerinin en aza indirilmesi konusunda en büyük görev çiftçilere düşüyor. Bu konuda çiftçiler bilinçlendirilmeli gerekli eğitimler verilmeli. İlaçlama saatine uymaları ve kaliteli ilaç kullanmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Normalde çiftçilerin sabah erken saatlerde ve akşam saat 16.00’dan sonra bahçelerine ilaç atması gerektiğini anlatan Kurt, “ İl Tarım Müdürlüğü’nün bu konuda duyuruları var. Mesajları, ilanları var. Ama ne ne yazık ki Mersin’de uygulama konusunda özen göstermeye çalışanlar olsa bile  genel anlamda sıkıntı devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“BAL ORMANLARI TABELADAN İBARET KALMAMALI”

Mersin’in hemen hemen her bölgesinde bal üretimin yapıldığını anlatan Kurt, 34 civarında bal ormanı bulunduğunu söyledi. Kurt, “Bal ormanları normalde arıcıların konaklaması, bal alması maksadıyla kuruldu ama şu an geçen Orman Bölge Müdürümüzle de görüştük konuyu dillendirdik, Bal ormanları şu an biraz işlevini, bal verimi açısından arının varış yeri olarak biraz kaybetmiş durumda. Bal ormanlarının tekrar gözden geçirilip arıcılığa yakışır şekilde bazı bitkilerle donatılması ve korunması lazım. Öyle bir eksiklikleri var bal ormanlarının. Bal Ormanları şu anda sanki tabeladan ibaret gibi duruyor. Korunmak için yapılmış ama ilerlemediği için vasfını yetirmiş durumda. Tekrar elden geçirilmesi lazım. Birkaç tanesi hariç geneli böyle” şeklinde konuştu.